Iz rada prometne policije - projekt "Sekunda koja mijenja život"

Slika /Ri/DSC00418.jpg-sek.jpg

Projekt prometne preventive pod nazivom „Sekunda koja mijenja život“ namijenjen je upravo njima, mladima u adolescentskoj dobi. Provodi ga Autoklub Rijeka već dugi niz godina, a u radionicama koje se u sklopu projekta provode sudjeluju i prometni policajci Policijske uprave primorsko-goranske.

Jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, svakako su mladi vozači, čemu nesumnjivo dopriniosi njihovo neiskustvo, nezrelost, ali i precjenjivanje vlastitih mogućnosti, sklonost poduzimanju rizičnih radnji te vožnja pod utjecajem alkohola. 

Projekt prometne preventive pod nazivom „Sekunda koja mijenja život“ namijenjen je upravo njima, mladima u adolescentskoj dobi. Provodi ga Auto klub Rijeka već dugi niz godina, a u radionicama koje se u sklopu projekta provode sudjeluju i prometni policajci Policijske uprave primorsko-goranske.

Tako je u Ugostiteljskoj školi u Opatiji ,ovog tjedna održano predavanje u trajanju od dva sata za učenike trećih razreda. Osim policije predavanja su održali predstavnici hitne medicinske pomoći te vatragosaca. Na samom početku  Emilija Lazarević, iz Hitne medicinske pomoći, upoznala je učenike s pojmom traume te opasnostima, kao i posljedicama koje proizlaze u različitim situacijama nekorištenja zaštitnog pojasa prilikom vožnje. Učenici su mogli saznati što učiniti i kako postupiti kada se zateknu na mjestu prometne nesreće.
Prikazujući i komentirajući slike s očevida prometnih nesreća u kojima su intervenirali vatrogasci, predstavnik opatijske vatrogasne postrojbe, Zoran Laslović, upoznao je učenike s poslovima vatrogasaca, alatima i sredstvima koja koriste te o ponašanju promatrača i sudionika posebno na očevidima prometnih nesreća.

Odgovore na pitanje što učiniti da do prometnih nesreća ne dođe u svome je predavanju naglasio predstavnik policije, Jure Jurković ,policijski službenik iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske. Kao i prethodni predavači, istaknuo je važnost korištenja zaštitnog pojasa te zaštitne kacige kod vožnje motocikala. U kratkim je crtama prezentirao rezultate jednog anketnog istraživanja provedenog ove godine, čiji su rezultati pokazali da je ipak neprimjerena brzina najčešći uzrok prometnih nesreća.  Na pitanje Jurkovića učenicima koliko ih je  upravljalo motornim vozilom, njih sedamdesetak posto izjasnilo se da je upravljalo , iako nemaju položen vozački ispit.

Jurković je nadalje, upoznao  učenike, buduće vozače, s glavnim odredbama Zakona o sigurnosti  prometa na cestama posebno u dijelu koji se odnosi na mlade vozače. Na kraju, prikazane su slike s očevida najtežih prometnih nesreća na području naše županije, te okolnosti i posljedice upravljanja vozilom pod utjecajem različitih opijata.

Kako je rekla Tihana Turčinović, stručna suradnica za prometnu preventivu  u Autoklubu Rijeka, ovaj projekt „Sekunda koja mijenja život“ Rijeka obuhvaća radionice tijekom četiri susreta sa učenicima, a započinje prikazivanjem filma istog naziva. Cilj je potaknuti promjenu stavova o rizičnom/sigurnom ponašanju u prometu te razvoj odgovornosti, tolerancije i prometne kulture.



Stranica