Prijevare na Internetu i elektronička trgovina

Sve češće se u medijima susrećemo s pojmom krađa identiteta. S obzirom da se danas gotovo sve transakcije u realnom svijetu mogu obaviti predočavanjem određenih osobnih informacija, te su informacije modernim kriminalcima iznimno zanimljive. Kada ih prikupe, mogu u naše ime naručivati proizvode i usluge ili upravljati našim bankovnim računima.

Phishing

Jedan on načina neovlaštenog prikupljanja takvih informacija zove se phishing (eng. fishing - pecanje), pri kojem zlonamjerna osoba masovno zasipa veliki broj osoba porukama u kojima ih se nastoji nagovoriti da svoje osobne podatke upišu u formular na nekoj web stranici. Phishingom se kradu različiti osobni podaci: korisnička imena i lozinke za pristup servisima kao što su web mail, Facebook ili PayPal, a u opasnijem slučaju PIN-ovi naših kreditnih i debitnih kartica. Tipičan phishing započinje porukom koja izgleda kao da je stigla od banke ili web stranice čije usluge koristimo, u kojoj nam se objašnjava da je zbog sigurnosne provjere potrebno prijaviti se na njihovu web stranicu i upisati svoje podatke. Stranica na koju nas ta poruka odvodi izgledom će imitirati servis koji koristimo, no upisani podaci završit će u rukama prevaranta. Osnovni razlog popularnosti phishinga kao metode prikupljanja povjerljivih osobnih podataka je to što se prevaranti ne moraju truditi pronaći propuste u sigurnosnoj zaštiti vašeg računala - korisnik svojevoljno upisuje informacije.

Nigerijska prijevara

Nigerijska prijevara, koja se pojavila početkom 90-ih godina, općenito nastoji uvjeriti žrtve da uplate male svote koje bi s vremenom dale višestruki dobitak. Obično u poruci piše da osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca. Ako žrtva nasjedne na takvu prijevaru, od nje se traži da uplati određenu količinu novca koju navodni posjednik novca u tom trenutku ne posjeduje. Žrtve se uz obećanje o bogatoj proviziji moli da pošalju novac ili da čak dođu u Nigeriju.

Elektronička trgovina

Internet nam omogućuje kupovinu robe i usluga iz udobnosti našeg doma, uz korištenje naše kreditne kartice. Jasno je da vaše ime, adresa i brojevi na kartici čine dobitnu kombinaciju za korištenje vaših sredstava. Stoga je od presudne važnosti da ti podaci s vašeg računala ne “procure”. Postoje zlonamjerni kompjuterski programi koji kradu podatke o vašoj kreditnoj kartici pa je važno da se karticom koristite na računalu koje je izloženo što manjem riziku: dakle računalu na kojem ne pristupate rizičnim web stranicama te ne preuzimate i ne pokrećete sadržaje s Interneta. Slično tome, elektroničku kupovinu nije preporučljivo obavljati na neprovjerenim javnim računalima. Na računalu u web kafiću ili sličnom mjestu može biti prisutan zlonamjerni kompjuterski program (malver).

Kako prepoznati web stranice na kojima je sigurno kupovati?

Kada bankovnom karticom kupujete robu ili usluge na Internetu, obratite pozornost na početak adrese web stranice. Kradljivci podataka bankovnih kartica s Interneta nisu skloni stranicama koje funkcioniraju s https:// protokolom, jer takve stranice obično posjeduju certifikat o vlasniku, pa su i kupac i njegovi podaci sigurni od zlouporabe.

 

Za Internet bankarstvo u kojem se koriste posebni uređaji (token, smart kartica) apsolutno je nužna prisutnost https:// protokola i ispravnog certifikata, jer to čini vaše pristupne podatke manje osjetljivima na krađu.