Opasnosti s Interneta

Slika A%20Nove%20Fotke/tipkovnica.jpg

Zbog traženja informacija, obrazovanja, zabave i raznih ostalih motiva suvremeno društvo masovno koristi usluge Interneta i mobilnih telefona. U toj pojavi sudjeluju i pojedinci koji na razne načine (fizički, psihološki, ekonomski, socijalno itd.) žele nauditi brojnim korisnicima Interneta i mobitela.

Često se počinitelji kaznenih djela koriste računalom ili mobitelom, koji su u nekoj podatkovnoj vezi (mobilna mreža, Internet). Takav kriminalitet može ugroziti sigurnost odraslih i djece, ako se ne primjenjuju neke osnovne sigurnosne postavke. Važno je napomenuti kako je žrtvi računalnog kriminaliteta vrlo teško otkriti sugovornika, odnosno otkriti tko se i gdje nalazi s druge strane komunikacije chat-rooma, e-poruke, mobitela, SMS-a, MMS-a, društvene mreže itd.
Najčešći pojavni oblici računalnog kriminaliteta manifestiraju se u ilegalnim radnjama koje uključuju: kršenja autorskog prava (piratizacija i kopiranje sadržaja s CD i DVD medija), neovlašteni ulaz u računalne sustave (ulaz i mijenjanje podataka u tuđoj e-pošti ili profilima društvenih mreža, neovlašteno korištenje on-line uslugama), zlostavljanje djece putem Interneta (dječja pornografija, ilegalna trgovina djecom) itd., ili uključuju kombinaciju više navedenih pojavnih oblika. Postoje i slučajevi raznih načina prijevara u kojima se žrtva vara raznim obećanjima o povoljnoj kupnji preko Interneta i slično. Takva kaznena djela u većini slučajeva imaju prekogranični karakter.

Kako bi na vrijeme spriječili štetu za živote i imovinu građana, navedimo neke situacije u kojima korisnik Internet i mobitela vrlo lako postaje žrtvom, kao i savjete kako to izbjeći.

Sigurnost na društvenim mrežama
Elektroničko nasilje
Prijevare na Internetu i elektronička trgovina
Usvojena Deklaracija o strateškim prioritetima u borbi protiv cyber kriminaliteta