Za vikend u prometu u PGŽ-u evidentirano 260 prekršaja i 36 prometnih nesreća

Slika /A%20Nove%20Fotke/prometna09.jpg

Najveću brzinu za vikend od 124 km/h evidentirala je posada policijskog presretača na DC 427 u Rijeci, a policijski službenici u Crikvenici su izmjerili najveću koncentraciju alkohola od 2,01 promila

FOTO: Ilustracija
 
Proteklog vikenda policija je u provedbi pojačanog nadzora prometa na cestama na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske zabilježila ukupno 260 prometnih prekršaja.
 
Tijekom nadzora najviše je evidentirano prekršaja prekoračenja brzine, njih 46, slijedi 34 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 30 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji. Osim spomenutih, evidentirano je i pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, tri prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije, kao i 133 ostalih prometnih prekršaja.
 
Najveća brzina od 124 km/h evidentirana je u petak, 10. prosinca u 22.13 sati na DC 427 u Rijeci. Posada policijskog presretača zaustavila je osobno vozilo marke Peugeot, riječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnji hrvatski državljanin dok se iz smjera Rujevice prema Viškovu navedenom brzinom kretao na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 70 km/h. U skladu s važećim zakonskim propisima,uručen mu je obavezni prekršajni nalog kojim mu je određena  novčana kazna od pet tisuća kuna, a na mjesec dana mu je i oduzeta vozačka dozvola.
 
Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, izdvajamo 36-godišnjeg vozača kojega su policijski službenici zatekli u Crikvenici u nedjelju, 12. prosinca oko pola noći, i pri tome mu izmjerili koncentraciju alkohola od 2,01 promila.
Riječ je o hrvatskom državljaninu koji je alkoholiziran upravljao osobnim vozilom marke Lancia, splitskih registracijskih oznaka, a koji se kretao jednosmjernom ulicom u zabranjenom smjeru.
Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja i ugrožavanje sigurnosti u prometu odmah je isključen iz prometa te mu je uručen prekršajni nalog zbog vožnje u zabranjenom smjeru s kaznom od dvije tisuće kuna. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega je i podnijet optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu kojim mu je predložena novčana kazna od 10 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Ostale evidentirane koncentracije alkohola su u rasponu od 0,51 do 1,0 g/kg zabilježene kod 16 vozača, osam ih je u kategoriji između 1,01 do 1,50 g/kg, pet vozača je bilo s 1,51 i više, dok je jedan vozač u kategoriji do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači).
 
Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirane su i 36 prometne nesreće, od kojih su četiri s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama su dvije osobe teže i tri lakše ozlijeđene. Teže ozlijeđene osobe su vozači osobnog i teretnog vozila što su sudjelovali u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 11. prosinca u 7.30 sati na A7 kod čvora Matulji.
Očevidom nesreće utvrđeno je da je nesreću izazvala 48-godišnja hrvatska državljanka upravljajući osobnim vozilom marke Citroen, riječkih registracijskih oznaka, koja je krećući se iz Rijeke u smjeru Pule u jednom trenutku prešla u suprotnu stranu kolnika te se izravno sudarila s teretnim vozilom, marke Mercedes,  kojim je upravljao 29-godišnji hrvatski državljanin. Od jačine udarca teretno vozilo se zarotiralo i zaustavilo na ugibalištu izvan kolnika. Zbog zadobivenih ozljeda, oboje vozača je prevezeno u KBC Rijeka gdje su im utvrđene teže ozljede.
Za vrijeme provedbe očevida, promet spomenutom dionicom A7 je od 7.40 do 8.30 bio zatvoren za sav promet, a poslije se odvijao naizmjenično jednom prometnom trakom do 10.30 sati kada je promet omogućen u oba smjera.
 
Pozivamo i ovom prilikom  vozače na maksimalni oprez i dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
 

Stranica