Uz više pažnje i opreza - spriječimo požare

Slika vtrg_suma.jpg

Zbog nadolazećeg ljeta odnosno toplijih dana i povećane opasnosti od požara, građani se upozoravaju kako će od 1. lipnja do 31. listopada, odnosno u vrijeme kada je za područje Primorsko-goranske županije proglašena velika ili vrlo velika opasnost od požara na otvorenom prostoru, zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru. Iznimno, nadležna vatrogasna

Foto: Ilustracija

Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare Policijske uprave primorsko-goranske gostovao je g. Zlatko Bukša - voditelj inspekcije zaštite od požara i eksploziva Policijske uprave primorsko-goranske.

Zbog nadolazećeg ljeta odnosno toplijih dana i povećane opasnosti od požara, građani se upozoravaju kako će od 1. lipnja do 31. listopada, odnosno u vrijeme kada je za područje Primorsko-goranske županije proglašena velika ili vrlo velika opasnost od požara na otvorenom prostoru, biti zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru. Iznimno, nadležna vatrogasna postrojba može odobriti loženje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet organiziranja vatrogasnog dežurstva, na temelju pismenog zahtjeva pravne ili fizičke osobe.

Ako se utvrdi da loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja se izdaje prekršajni nalog. Novčane kazne kreću se u visini od 500 do 1 000 kn za fizičku osobu, odnosno 2.000 kuna do 10 000 kn za pravnu osobu, odnosno 1 000 do 5 000 kn za fizičku osobu obrtnika. Navedene novčane kazne temelje se na Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru koju je donijela Županijska skupština Primorsko-goranske županije, te je objavljena u Službenim novinama, br. 14/2002 i 15/2010.

Pored navedenog valja reći da su također i odredbama Zakona o zaštiti od požara (NN br. 92/10) propisane oštre kazne za osobe koje izazovu požare. Fizička osoba koja izazove požar kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 15 000 do 150 000 kn ili kaznom zatvora do 60 dana, a za slučaj izazivanja požara iz nehaja kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 2 000 do 15 000 kn.

Pored prekršajnih sankcija propisane su za određene situacije i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije na temelju pravomoćne sudske presude.

Kako je u velikoj većini slučajeva uzrok požara ljudska nepažnja ili nemar, upozoravamo na neke od brojnih slučajeva, u kojima je ljudska radnja uzrok požara:

  • nepravilno rukovanje i neodržavanje uređaja koji za rad koriste električnu energiju, plin, lož ulje (uključen uređaj ostavljen bez nadzora),
  • dužeg izbivanja iz stana bez isključenja svih potencijalnih izvora požara,
  • odbacivanje gorućih šibica i opušaka u prirodu ili plastične/ pletene koševe za otpatke,
  • ostavljanje upaljača u vozilima na dohvat sunčevim zrakama,
  • igra djece sa šibicama ili upaljačima, pušenje na skrovitom mjestu,
  • ukrašavanje prostora svjetiljkama, bakljama i svijećama (u vrijeme proslava),
  • paljenje logorske vatre,
  • roštiljanje u prirodi.

Stoga, kako bi zaštitili živote, zdravlje, sigurnost ljudi i životinja, imovinu, okoliš i prirodu pozivamo građane da uz pažnju i oprez, poštujući zakonsku regulativu izbjegnu neželjene posljedice koje mogu nastati zbog požara.



Stranica