PU primorsko-goranska podržala „European Restart a Heart Day“

Slika vijesti/2013/Restart heart (28).JPG

FOTO: PU primorsko-goranska 

Danas je u Rijeci, na Trgu 111. brigade, obilježen prvi  "European Restart a Heart Day", u organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora (CroRC).

Cilj obilježavanja  je educirati  sugrađane na koji način pomoći osobi koja je doživjela srčani zastoj i poučiti ih osnovama reanimacije, odnosno kako pomoći ponovnoj uspostavi srčanog rada u izvanbolničkim uvjetima.

Uz predstavnike lokalne i regionalne uprave i samouprave, medicinskih ustanova i drugih institucija, kao i najmlađe nogometaše riječkog prvoligaša, pozivu na današnju akciju odazvala se i Policijska uprava primorsko-goranska dajući i na taj način podršku ovome projektu. U prigodnom obraćanju nazočnima, načelnica Policijske uprave primorsko-goranske, Senka Šubat naglasila je kako je policija nažalost svakodnevno zbog prirode svoga posla često u prvom kontaktu s ozlijeđenim ili oboljelim osobama, bilo da se radi o prometnim nesrećama ili drugim događajima u kojima intervenira. Dio MUP-ovih djelatnika već je prošao potrebnu edukaciju za korištenje nedavno dobivenih uređaja  za pružanje prve pomoći u slučajevima srčanog zastoja.

Svaki život građanina neprocjenjive je vrijednosti, stoga ukoliko postoje načini da se život spasi i da se osobi koja je doživjela srčani zastoj pomogne, ovakav hvalevrijedan projekt  zaslužuje svaku pažnju i punu podršku, istaknula je načelnica Šubat.

Prigodne govore održali su i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci, Alan Šustić, zamjenica primorsko-goranskog župana, Marina Medarić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović.

Zainteresirani građani mogli su i sami uz stručno vodstvo medicinskih stručnjaka isprobati postupak reanimacije na vježbovnim lutkama, a osim u Rijeci, akcija se danas održava u još šest gradova u Republici Hrvatskoj pod  pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.



Stranica