Konferencija za novinare: „Početak sezone grijanja“

Slika /vijesti/2013/Buksa.JPG

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za novinare na temu „Početak sezone grijanja“. Na konferenciji je sudjelovao Zlatko Bukša, voditelj Inspekcije zaštite od požara i eksploziva Policijske uprave primorsko-goranske. 

FOTO: PU primorsko-goranska 

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za novinare na temu „Početak sezone grijanja“. Na konferenciji je sudjelovao Zlatko Bukša, voditelj Inspekcije zaštite od požara i eksploziva Policijske uprave primorsko-goranske. Istaknuo je kako je najvažnije da se uređaji za loženje redovito održavaju da bi se osigurala ispravnost njihova rada. Ovo je naročito važno kod plinskih uređaja gdje zbog nepotpunog sagorijevanja nastaje ugljični monoksid što može dovesti do teških, pa i smrtnih posljedica. Upravo stoga je naglasio važnost prozračivanja prostorija u kojima se nalaze uređaji za loženje.  Govoreći o dimnjaku naveo je da je uz redovito čišćenje potrebno, barem jednom godišnje obaviti vizualni pregled dimnjaka te prema potrebi sanirati  moguća oštećenja.

Kao jedan od češćih uzroka požara naveo je  nepropisno odlaganje pepela, primjerice, odlaganje u kontejnere pepela u kojem ima ostataka žara. Kako bi izbjegli nastanak požara potrebno je provjeriti ostatke žara ili pepeo prije odlaganja politi vodom.

Prisutne novinare upoznao je sa zakonskom regulativom vezanom uz zaštitu od požara te propisanim sankcijama. Tako se u slučaju izazivanja požara iz nehaja novčane kazne za fizičke osobe kreću od dvije do petnaest tisuća kuna, dok su za pravne osobe i više. Također, naveo je kako su temeljem važećih propisa za nadzor nad radom dimnjačara nadležni komunalni redari, a ne kao što građani često smatraju Inspekcija zaštite od požara i eksploziva.

Korisne savjete radi smanjenja  mogućnosti nastanka požara te stradavanja ljudi i imovine  možete pronaći ovdje.



Stranica