Prevencijom protiv nasilja nad ženama

Slika /Prevencija/2018/CRK-PREV-MALA-28.11..jpg

Info-punkt je postavljen u srednjoj školi „Dr. Antun Barac“ u Crikvenici, gdje su učenici i nastavnici kroz razgovor s policijskom službenicom imali priliku upoznati se s oblicima nasilja u obitelji

FOTO: PU primorsko-goranska

Policijska postaja Crikvenica jučer je u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko-goranske organizirala info-punkt, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Info-punkt je postavljen u srednjoj školi „Dr. Antun Barac“ u Crikvenici, gdje su učenici i nastavnici imali priliku upoznati se s oblicima nasilja u obitelji, te poglavito o aktualnom nasilju nad ženama i međuvršnjačkom nasilju.

Tom prilikom kroz  upute i razgovor policijska službenica Andrijana Štampf savjetovala je učenike o načinima prijave nasilja u školi ili u obitelji te ih nformirala o institucijama koje pružaju podršku mladima u takvim situacijama. Pozvala ih je da se bez straha jave policiji za pomoć na broj 192 ili putem e-maila ukoliko postanu žrtvom nekog oblika nasilja i ako prepoznaju elemente nasilja u svojoj okolini.  Učenici su pokazali zanimanje za ovu temu postavljajući različita pitanja i sudjelujući u razgovoru. Pri tom su dobili i edukativno-promidžbene letke u kojima su savjeti prevencije i važni kontakti institucija koje se bave sprječavanjem međuvršnjačkog nasilja, elektroničkog nasilja među djecom te nasilja u obitelji.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama inače se obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine kada su nasilno ubijene tri sestre Mirabal u Dominikanskoj Republici. Odlukom Ujedinjenih naroda, 17. prosinca 1999. godine taj dan je prihvaćen kao službeni nadnevak međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama te svake vrste kršenja ljudskih prava žena.

Stranica