Policija otkrila četiri zločinačka udruženja: nedozvoljeno trgovali s više od osam tona duhana

  • Slika 2021/tabak%203.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Osobe su trgovale s najmanje 8.6 tona duhana koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija te su na taj način oštetile državni proračun za oko 5,88 milijuna kuna i stekle protupravnu imovinsku korist od oko 1,37 milijuna kuna

FOTO: PU istarska
 
Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske su u suradnji s djelatnicima Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko goranske te uz potporu Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Policijske uprave virovitičko-podravske, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Odsjek u Rijeci, proveli kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno 25 osoba zbog sumnje da su u sastavu četiri zločinačka udruženja činili kaznena djela nedozvoljene trgovine. 

Tim je povodom danas u Puli održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave istarske Mladen Matika, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske Dino Hajdarević i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske Kristijan Zrinušić.

Policijski službenici utvrdili su da je prvoosumnjičeni 46-godišnjak od 27. travnja do 20. prosinca na području Zagreba, Bjelovara, Rijeke, Poreča, Pule i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj, u cilju da se materijalno okoriste, okupio i povezao u zajedničko djelovanje još 15 muškaraca u dobi od 30 do 64 godine radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina duhana koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske. 

Prvoosumnjičeni je s glavnim dobavljačem duhana, 35-godišnjakom, dogovarao kontinuiranu nabavu većih količina sitno rezanog duhana koji nije označen duhanskim markicama, a nakon dogovora o količini, cijeni, mjestu i vremenu isporuke, angažirao je vozače kojima je za usluge prijevoza plaćao novcem ili duhanom. Vozači su dovozili veće količine duhana s područja Zagreba na područje Rijeke i Istre radi daljnje distribucije na tržište, a koju su obavljali preostali članovi zločinačkog udruženja tzv. kupci na veliko. Nabavna cijena duhana bila je 60 kuna, a krajnjim kupcima duhan se prodavao po cijeni od 130 do 250 kuna po kilogramu. 

Policija je utvrdila kako je organizator drugog zločinačkog udruženja drugoosumnjičeni 35-godišnjak koji je u zajedničko djelovanje povezao pet muškaraca u dobi od 35 do 55 godina te 38-godišnju ženu. Oni su djelovali u razdoblju od 11. svibnja do 20. prosinca na istom području, a drugoosumnjičeni je s već spomenutim dobavljačem duhana te s još dvije osobe dogovarao kontinuiranu nabavu veće količine sitno rezanog duhana i isporuku s područja Zagreba na područje Rijeke i Istre. Daljnju distribuciju do krajnjih korisnika obavljao je sam i u suradnji s još tri osobe iz udruženja. 

Treće zločinačko udruženje činili su trećeosumnjičeni 30-godišnjak kao organizator i još pet muškaraca u dobi od 34 do 49 godina te 36-godišnja žena. Oni su djelovali u razdoblju od 30. lipnja do 20. prosinca na području Rijeka, Zagreba i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj te su dogovarali kontinuiranu nabavu i isporuku veće količine sitno rezanog duhana. U istom razdoblju djelovalo je i četvrto zločinačko udruženje koje je organizirao četvrtoosumnjičeni 30-godišnjak. On je povezao u zajedničko djelovanje još trojicu muškaraca u dobi od 44 do 55 godina koji su djelovali na području Pule, Rijeke, Crikvenice, Zagreba i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj u cilju nabave i isporuke duhana s područja Zagreba do područja Rijeke i Istre. Za napomenuti je kako su neke osobe bile članovi više zločinačkih udruženja. 

Kako je rekao na konferenciji za medije načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Matika, policija je utvrdila sumnju da su osobe trgovale s najmanje 8.6 tona duhana koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija. ''Na taj su način oštetile državni proračun Republike Hrvatske za oko 5,88 milijuna kuna i stekle protupravnu imovinsku korist od oko 1,37 milijuna kuna. Dio duhana oduzeli su policijski službenici prilikom obavljanja policijskih zadaća, a oko 1.7 tona zaplijenili su djelatnici carine prilikom svojih postupanja'', istaknuo je Matika. 

''Policijski službenici su 20. prosinca uhitili 22 osumnjičene osobe kod kojih su obavljene pretrage domova i prijevoznih sredstava te su pronašli još 60 kilograma duhana bez duhanskih markica Ministarstva financija, zračnu pušku, dva pištolja i 5.8 kg marihuane'', rekao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske Dino Hajdarević, istaknuvši kako je istarska policija u početku kriminalističkog istraživanja pretpostavljala kako je riječ o lokalnom kriminalitetu, no kako su se prikupljale informacije, došlo se do saznanja o postojanju riječkog kraka, ali i o kriminalnim aktivnostima na području drugih dijelova Hrvatske.

Njegov kolega,voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske Kristijan Zrinušić, pohvalio je suradnju između dviju policijskih uprava, koja je rezultirala razbijanjem zločinačkih udruženja, napomenuvši kako se radilo o zahtjevnom i složenom kriminalističkom istraživanju te da je policija još jednom pokazala međusobnu uvezanost u zajedničkoj borbi protiv svih vidova kriminala. 

Osumnjičene osobe su istog dana i tijekom noći privedene u pritvorsku jedinicu Policijske uprave primorsko-goranske, uz kaznenu prijavu koja se dostavlja Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


Stranica