​Oštećen računalnom prijevarom u poslovanju kriptovalutama

Slika /2022/Data-protection-.jpg

Upozoravamo građane da u komunikaciji s nepoznatim osobama ne dostavljaju osobne podatke ili brojeve bankovnih kartica, a posebno da ne ustupaju zaporke aplikacija internetskog bankarstva

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje počinjenja kaznenog djela računalne prijevare kojim je materijalno oštećen 61-godišnji hrvatski državljanin.
 
Ovo je još jedna u nizu prijevara kojim počinitelji izaberu žrtvu i ponude im pomoć u poslovanju s kriptovalutama. Pojedini građani u želji brze zarade ne provjere autentičnost i stručnost osoba s kojima komuniciraju nego povjeruju u njihove nerealne ponude pa na kraju ne samo da izgube uloženi novac već moraju i mijenjati bankarske podatke.

Tako je i spomenutog 61-godišnjaka proteklih dana kontaktirala telefonski nepoznata osoba iz strane agencije i dovela ga u zabludu nudeći mu pomoć za sigurnu zaradu trgovanjem i ulaganjem na svjetskim burzama. Budući da joj je povjerovao, omogućio joj je uz to pristup svom računalu, kao i bankovnom računu, pružajući mu uz osobne i podatke o šiframa za bankovne račune za njihovo samostalno “ulaganje“ njegovog novca.

Kada je provjerom utvrdio kako mu je s računa nestalo više od 17 950 eura, a unatoč obećanjima nije mu vraćen novac, još manje s uvećanim iznosom, shvatio je da je prevaren.
 
Ovom prilikom još jednom pozivamo građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Naglašavamo kako ulaganje u kriptovalute nije samo financijski rizično, već postoji opasnost da ćete postati žrtva hakera. Stoga budite vrlo oprezni, dobro se informirajte i potražite financijski savjet od provjerenih stručnjaka prije nego što uložite novac u rizične investicije.

K tome upozoravamo građane da u komunikaciji s nepoznatim osobama osobito ne dostavljaju osobne podatke ili brojeve bankovnih kartica, a posebno da se ne ustupaju zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija!
 
Više informacija o internet prijevarama mogu se pronaći na mrežnim stranicama MUP-a.
 

Stranica