Opatija-Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /Prevencija/2018/OPT-SVERI%C4%86-%C5%A0KOLA-27.11.2018..jpg

U suradnji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, Policijske postaje Opatija te Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ tom prigodom je za učenike osmog razreda održano interaktivno predavanje na temu međuvršnjačkog nasilja

FOTO: PU primorsko-goranska

U povodu obilježavanja  Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, opatijska policija organizirala je jučer preventivne aktivnosti u Osnovnoj školi „Rikard Katalinić Jeretov“ u Opatiji.

U suradnji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, Policijske postaje Opatija te Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ tom prigodom je za učenike osmog razreda održano interaktivno predavanje na temu međuvršnjačkog nasilja. Predavanje je vodila policijska službenica za prevenciju Marina Sverić iz PP Opatija upoznavši učenike s oblicima međuvršnjačkog nasilja, zatim o nasilju u vezama, ali i o nasilju u obitelji, odnosno, nasilju nad ženama.

Kroz  razgovor je posebno skrenula pozornost učenicima na elektroničko nasilje među djecom koje se razvija upotrebom modernih informatičkih tehnologija ( internet, društvene mreže).  Naime, dostupnost spomenutih platformi preko različitih aparata te mogućnost naizgled anonimnog komuniciranja u virtualnom svijetu ponekad uzrokuje i spomenuto nasilje, naglasila je Sverić, a koje u konačnici može dovesti i do kaznenih djela. Savjetujući ih o poželjnom i prihvatljivom ponašanju kako u obitelji, tako i u školi, odnosno u cjelokupnom društvu te o načinima gdje i kome prijaviti bilo kakav oblik nasilja, učenici su zainteresirano sudjelovali u razgovoru usvajajući nove informacije i upute. Na kraju predavanja učenici su dobili i promidžbeno-edukativne materijale s tematikom samozaštite i prevencije (Elektroničko nasilje među djecom, Spriječimo nasilje u obitelji, Međuvršnjačko nasilje).

U cilju smanjenja nasilja u obitelji, nad ženama, djecom i međuvršnjačkog nasilja, policijski službenici ove Policijske uprave  će kroz edukaciju o prevenciji ovakvih negativnih pojava i nadalje održavati različite prigodne aktivnosti za mladež i odrasle ciljne skupine.


Pisane vijesti