Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika Prevencija/2018/Info-nasilje-novo.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana je radionica s ciljem prevencije nasilja u mladenačkim vezama

FOTO: PU primorsko-goranska

U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana je radionica s ciljem prevencije nasilja u mladenačkim vezama. Radionicu su provele ravnateljica Dječjeg doma „Tić“ Rijeka, Tamara Žakula Desnica, psihologinja Prve sušačke hrvatske gimnazije, Lina Debelić i policijska službenica iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, Ingrid Mavrić. U radionici su aktivno sudjelovala 24 učenika trećih  razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije iz Rijeke.
U uvodnom dijelu, ravnateljica Dječjeg doma „Tić“ naglasila je da je prema istraživanjima čak 58% mladih u vezama izloženo nekom obliku nasilja  te da su djevojke u većem postotku sklonije činiti fizičko i psihičko nasilje u smislu kontrole, zabrana, prigovaranja, emocionalne manipulacije i slično, dok su mladići skloniji seksualnom nasilju.
Nakon toga učenici su podijeljeni u šest skupina sa zadaćom da analiziraju „Priču o Petru i Ivani“ te prepoznaju različite oblike nasilja opisane u životnim situacijama jedne mladenačke veze. U vođenoj diskusiji detektirane su i prokomentirane situacije nasilja, a potom je svaka skupina dobila zadaću odgovoriti na jedno od zadanih pitanja: koji su mogući uzroci nasilnog ponašanja u vezama, koje su moguće posljedice nasilja u vezi i što možeš učiniti da ne dođe do nasilja.
Nakon desetominutnog rada svaka je skupina izložila svoje zaključke, koje su komentirali i članovi ostalih skupina, a nakon rada u skupinama voditeljice radionice  dale su povratne informacije i nadopunile zaključke.
Na kraju, prezentirana su neka uvriježena uvjerenja o nasilju (npr. „Osoba koja doživljava nasilje često je sama kriva za nasilje kojem je izložena.“), a koja su uz aktivno sudjelovanje svih učenika pojašnjena iznošenjem točnih činjenica (npr. „Zlostavljač uzrokuje nasilje. On je odgovoran za svoje postupke.“).       
Tijekom svih aktivnosti učenici su bili izuzetno aktivni te pokazali da poznaju problematiku nasilja uopće. Visok stupanj motivacije i znanja o nasilju rezultiralo je realizacijom ciljeva radionice: osvještavanje o različitim oblicima nasilja, njihovo prepoznavanje u konkretnim životnim situacijama te primjena učinkovitih načina sprečavanja nasilja uz informiranje što učiniti ako do nasilja ipak dođe.
Po završetku radionice učenicima je podijeljen materijal s tematikom nasilja u mladenačkim vezama.


Pisane vijesti