Kampanja „Web heroj“ u Čavlima, Jelenju, Bakru, Crikvenici, Malinskoj i Krku

  • Slika Prevencija/2024/MALINSKA3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Daljnja provedba planirana je na području Gorskog kotara i Liburnije

FOTO: PU primorsko-goranska

Nakon što su preventivnim edukacijama o zaštiti od računalnih prijevara obuhvaćeni brojni klubovi starijih osoba na riječkom području, prošlog tjedna i jučer  policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave primorsko-goranske, Ingrid Mavrić i Nives Kajfeš Grčko organizirale su preventivne aktivnosti  u sklopu navedene kampanje i na području drugih gradova.

Kampanja ima veliku važnost upravo zbog što počinitelja takvih kaznenih djela  uglavnom djeluju iz inozemstva pa ih je teško pronaći. Tako da kod suzbijanja računalnih prijevara učinkovito djeluje jedino prevencija, odnosno, obrazovanje potencijalnih žrtava.        

Radi toga educirane su osobe starije životne dobi i građani u udrugama umirovljenika gradova i općina Čavle, Jelenje, Bakar, Crikvenica, Malinska - Dubašnica  i Krk. 

Već je početkom godine navedeno da je kibernetički kriminalitet u porastu, a u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj 2023. godine bilježi se povećanje za 71,9% svih kaznenih djela iz kibernetičkog kriminaliteta u odnosu na 2022. godinu te najveći porast čine upravo kaznena djela računalnih prijevara i to za 79,8%.

Edukativnim predavanjima kojima se nastoji osvijestiti građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu vrlo su se rado odazvali mnogi članovi spomenutih klubova umirovljenika i ostali građani. Informiralo ih se o mnogim oblicima prijevara, a naročito o onima u kojima često postaju žrtve.  
Građani su mogli čuti za prijevare s računima, investicijske prijevare, prijevare pri online kupnji, direktorske prijevare, romantične prijevare i krađe identiteta, a koje se događaju putem elektroničke pošte, telefonskim pozivom ili SMS porukom.

Savjetovalo ih se da budu oprezni kod ponuda ili oglasa za unosna ulaganja u dionice, kriptovalute, plemenite metale i naftu jer i na području naše županije ima građana  oštećenih takvom vrstom prijevare. Kibernetički prevarant često kontaktira žrtvu kako bi je zavaravao da se njegovo ulaganje isplatilo prikazujući lažnu zaradu i tražeći još novca.

Također su upozoreni na način prodaje i kupnje preko oglasa jer se često događa da se osobi javlja prevarant koji traži da se na lažni link dostavne službe upišu svi podaci bankovne kartice. Primjer: počinitelj traži da se povežu putem WhatsApp aplikacije i tada predlaže da se dostava izvrši dostavnom službom (DPD, GLS, Hrvatska pošta) i šalje lažni link dostavne službe. 

Slična je situacija prilikom naručivanja proizvoda, kada kupac dobiva SMS poruku sa sadržajem da narudžbu nemoguće izvršiti zbog carine ili je potrebna neka nadopuna adrese i slično. Tada se nudi lažni link gdje osoba treba unijeti sve podatke kartice, a ako se taj link ispuni vrlo brzo počinitelji provaljuju u bankovni račun. Iako brojevi telefona počinitelja mogu biti iz Hrvatske, uglavnom se radi o počiniteljima iz drugih zemalja. 
Građani se uvijek mogu savjetovati s osobom od povjerenja ukoliko nisu sigurni što učiniti u određenoj situaciji, ali ono što je ponovno naglašeno je da nikada nikome ne trebaju davati podatke o svojoj bankovnoj kartici jer je kupcu dovoljan samo broj tekućeg računa.

S obzirom da velik broj osoba starije dobi koristi društvene mreže savjetovalo ih se da budu oprezni, naročito kod stranica za upoznavanja jer počinitelji prijevara često koriste lažne profile. 

Osim educiranja o zaštiti od računalnih prijevara, građani su ovom prilikom čuli savjete i kako bolje zaštiti svoju imovinu, odnosno, savjetovano je da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom, naročito one koji nešto nude na prodaju po povoljnim cijenama ili se lažno predstavljaju kao službene osobe.

Građani su aktivno sudjelovali na predavanjima a mnogi od njih su iznosili svoja iskustva pokušaja prijevara, što je bilo poučno za sve ostale.  

Edukacije preventivne kampanje „Web heroj“ se nastavljaju se tijekom cijele godine, a daljnja provedba planirana je na području Gorskog kotara i Liburnije. 

Važno: ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu nije ni u virtualnom.

U slučaju sumnje preporuča se prijaviti policiji na telefon 192 ili dođite u najbližu policijsku postaju. Savjeti o online sigurnosti dostupni su na službenoj internetskoj stranici: www.webheroj.hr.
 

Stranica