Izložba „Ljepota lažnog sjaja“ - učenici educirani o krivotvorinama

Slika PU_PG/Prevencija/2018/Opatija-izložba.JPG

FOTO: Ilustracija 

Nekoliko stotina učenika srednjih škola s područja Liburnije s velikim zanimanjem razgledalo je izložbu krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“, koja je između 10. i 23. rujna bila postavljena u Opatiji u Centru Gervais.

U suradnji Policijske postaje Opatija i opatijske Gimnazije Eugena Kumičića izložbu su posjetili   učenici prvog i četvrtog razreda u pratnji svojih profesora Ivane Černeha i Borisa Barbalića te policijske službenice za prevenciju iz Policijske postaje Opatija Marine Sverić.  Tom prilikom učenici su  mogli vidjeti izložene krivotvorine djela renomiranih slikara i kipara: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj, Dušana Džamonje, Vojina Bakića, Salvadora Dalija, Amedea Clementa Modigliana i Pierra Augusta Renoira. Kroz izložbu stručno ih je proveo ravnatelj Festivala Opatija Erni Gigante Dešković. Učenicima je između ostalog skrenuta pozornost na neke detalje koji ukazuju da je djelo krivotvoreno, a isto tako saznali su i o tome na koji način su  izložene krivotvorine prikupljene za Muzej policije. Učenici su aktivno i s velikim zanimanjem pratili vođenje izložbe uz postavljanje velikog broja pitanja vezanih za izložene krivotvorine (porijeklo, sankcije za počinitelje, crno tržište).

Poseban naglasak stavljen je na važnost educiranja i osvješćivanja te neophodan oprez prilikom kupnje umjetnina, a što je ujedno bio je jedan od glavnih ciljeva ove izložbe, organizirane u suradnji Muzeja policije i Festivala Opatija.

Osim učenika spomenute Gimnazije izložbu su razgledali i učenici Obrtničke škole, Hotelijersko-turističke škole i Ugostiteljske škole u pratnji nastavnika.

Veliko zanimanje izložba je izazvala i kod građana, koji su po prvi put na ovom području na jednom mjestu mogli vidjeti izložene krivotvorine poznatih umjetničkih djela te naučiti na koji način sami mogu preventivno djelovati kako ne bi bili oštećeni ovom vrstom kaznenih djela.



Pisane vijesti