Učenici posjetili III. policijsku postaju Rijeka

Slika PU_PG/učenici 3 pp mala.jpg

 FOTO: pu pg

Posjetom deset učenika 4. razreda Osnovne škole „Centar“ III. policijskoj postaji Rijeka danas je započela ovogodišnja provedba prve komponente „Mogu ako hoću 1“ (MAH-1) preventivnog programa „Zajedno više možemo“ za osnovnoškolce s područja grada Rijeke.

Učenici su u pratnji svoje učiteljice, Maje Matijevići kontakt policajca Žarka Kulaševića stigli u Policijsku postaju, gdje ih je dočekao načelnik Postaje Marinko Puškarić.Nakon srdačne dobrodošlice i zajedničkog fotografiranja ispred Policijske postaje uslijedilo je predavanje, u kojem je policijska službenica za prevenciju Đein Filipović učenikeupoznala s poslovima i zadaćama te različitim rodovima policije. U dijelu predavanja o raznim vrstama ovisnosti (cigarete, alkohol, droge) učenici su vrlo aktivno sudjelovali  pokazavši pri tom da su vrlo dobro informirani o zabrani prodavanja alkohola i cigareta maloljetnicima. U ovom dijelu održana je kratka vježba kojom im je zorno predočeno kako reagirati  u slučaju pronalaska predmeta za konzumaciju droga (igle, šprice i sl.). Posebno je naglašeno da te predmete ni u kojem slučaju ne diraju već odmah izvijeste odraslu osobu ili policiju. Također su upoznati s pojavnim oblicima vandalizma i zakonskim odredbama o noćnim izlascima osoba mlađih od 16 godina.  Njihova brojna pitanja svjedočila su o zanimljivosti teme.

Nakon predavanja učenici su obišli prostor policijske postaje, a duže su se zadržali u prostorijama za prepoznavanje i za zadržavanje te kroz igru naučili o osnovama policijskog postupanja i kriminalističkog istraživanja. Također su u svom obilasku posjetili operativno dežurstvo i naučili o aktivnostima policije od poziva na telefon 192 do intervencije.  Na kraju su razgledali policijsko vozilo „maricu“, a za uspomenu na druženje s policijom podijeljen im je priručnik „Moj podsjetnik“.

Posjet policijskoj postaji na učenike je ostavio snažan dojam, a  uz to nadopunili su ranije stečena znanja o štetnosti od raznih vrsta ovisnosti.  Posebno je važno da su o tome učili od policijske službenice te na taj način još jednom spoznali da se u rizičnim situacijama uvijek mogu obratiti policiji s povjerenjem i sigurnošću da će im se pomoći i zaštititi ih.Učenici su ispraćeni s obećanjem o uzvratnoj posjeti policije sljedeće školske godine u njihovoj učionici.

Podsjećamo da se preventivni program „Zajedno više možemo“ provodi u partnerstvu Policijske uprave primorsko-goranske i Grada Rijeke od listopada 2010. godine i do danas je u programu sudjelovalo više od 20000 riječkih osnovnoškolaca četvrtih, petih i šestih razreda, kao i oko 1800 roditelja učenika šestih razreda.



Pisane vijesti