Građani, u Novu godinu krenimo sigurno!

Slika 2021/Foto%20za%20web.jpg

Policijska uprava primorsko-goranska zahvaljuje građanima na povjerenju te im u novoj 2022. godini želi obilje zdravlja, osobnog i profesionalnog zadovoljstva, kao i svako dobro

FOTO: Ilustracija
 
Stara godina je i mnogi će danas krenuti na put u posjete obitelji ili na organizirane dočeke Nove godine. Osim toga, kupovina u zadnji tren može izazvati dodatne gužve i nervozu u prometu, uz ionako veću prisutnost kupaca u trgovačkim centrima.
Također, očekuje se pojačani promet i gužve na svim većim prometnicama, kao i na pravcima prema graničnim prijelazima. Zbog toga vozače i savjetujemo:
 
-ne žurite, uzmite si dovoljno vremena i krenite radije ranije na put, nego da zbog kašnjenja izazovete prometnu nesreću;
-pripremite vozilo i sebe za put, osobito ukoliko idete na dulji put;
-informirajte se unaprijed o stanju na cestama i protočnosti, kao i o vremenskim uvjetima koji vas mogu zateći tijekom putovanja;
-poštujte prometna pravila i propise, ne započinjite rizične radnje vozilom (npr. pretjecanja na nepreglednim mjestima, pretjecanja kolona vozila);
-ne konzumirajte alkohol niti lijekove koji mogu utjecati na sigurnu vožnju;
-prilagodite brzinu uvjetima na cestama i držite se njenih ograničenja;
-držite potrebni razmak kada se krećete iza drugog vozila;
-propuštajte pješake i pojačajte oprez te smanjite brzinu kada prilazite pješačkim prijelazima.


Uz vozače, imamo i par savjeta za pješake. Budući da su u zimskim mjesecima dani kraći i vidljivost često smanjena zbog vremenskih uvjeta (magla, oblačno vrijeme, padaline), pješaci su teže uočljivi vozačima. Savjetujemo stoga pješacima, osobito onima starije životne dobi, da se kreću isključivo preko obilježenog pješačkog prijelaza, ne izvan kolnika, kao i dijelom prometnica koji je predviđen za pješake. Obavezno neka  u večernjim satima obuku svjetliju odjeću ili barem jedan odjevni predmet svjetlije boje (kapa, kaput, šal i sl.), kako bi povećali svoju vidljivost i time izravno utjecali na svoju sigurnost u prometu.
 
Podsjećamo  k tome da je operativna akcija „Mir i dobro“ u tijeku, a koja ima za cilj osvješćivanje javnosti o mogućim ozljedama uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u ovo blagdansko vrijeme.
 
Za očekivati je da će građani u novogodišnjoj noći koristiti vatromet i druga pirotehnička sredstva kako bi ispratili godinu na izmaku. Ovom prilikom pozivamo građane da budu oprezni ukoliko ih koriste te posebno apeliramo na roditelje da obrate pozornost na djecu u vezi nabave, uporabe i korištenja pirotehnike kako ne bi ozlijedili sebe i druge osobe. Pozivamo građane da pirotehnička sredstva kupuju u ovlaštenim trgovinama upravo iz razloga kako bi bili sigurni u njihovu kvalitetu. Prije uporabe pirotehničkih sredstava, potrebno je pročitati priložene upute i postupati sukladno njima jer se na taj način smanjuje mogućnost stradavanja. Radi povećanja sigurnosti građana i imovine savjetujemo:
 
•    Ne koristite pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima!
•    Ne bacajte pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi!
•    Ne bacajte pirotehnička sredstva prema osobama ili prema životinjama!
•    Ne pucajte iz vatrenog oružja i ne zlorabite minsko-eksplozivna sredstva!

 
U Novogodišnjoj noći se očekuje i stvaranje većih gužvi u pojedinim mjestima naše županije gdje su organizirani dočeci na otvorenom pa pozivamo građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da poštuju propisane epidemiološke mjere!

Želja nam je da svi dočekamo Novu godinu sigurni i neozlijeđeni te da nam početak godine prođe koliko god je moguće u miru te veselju, bez prometnih ili drugih incidenata.
U ime djelatnika Policijske uprave primorsko-goranske zahvaljujemo građanima na povjerenju te im u novoj 2022 godini želimo obilje zdravlja, osobnog zadovoljstva i profesionalnog uspjeha, kao i svako dobro.

Stranica