Oštetili Državni proračun i pogodovali vjerovnicima

Slika novac1.jpg

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom, 41-godišnjakinjom i trgovačkim društva, svi iz Rijeke, zbog počinjenih kaznenih djela s područja gospodarskog kriminaliteta.

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom, 41-godišnjakinjom i trgovačkim društvom, svi iz Rijeke, zbog počinjenih kaznenih djela s područja gospodarskog kriminaliteta.

Utvrđeno je kako su 61-godišnjak i 41-godišnjakinja kao odgovorne osobe tvrtke iz Rijeke u razdoblju od 1. siječnja 2007 do 10. ožujka 2009. godine počinili zlouporabu u gospodarskom poslovanju. Kazneno djelo su počinili na način da su s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za spomenutu tvrtku uskratili podmiriti porezne obveze tvrtke iz Rijeke. Tako su za iznos od 3 833 617,61 kn oštetili Državni proračun Republike Hrvatske.

Isto tako, utvrđeno je da su počinili kazneno djelo pogodovanja vjerovnicima. Kriminalističkim istraživanjem policijski službenici su otkrili da su 61-godišnjak i 41-godišnjakinja kao odgovorne osobe tvrtke iz Rijeke, 2009. i 2010. godine zaključili veći broj ugovora o cesijama, izjava o kompenzacijama i drugih oblika obračunskog plaćanja s pojedinim vjerovnicima tvrtke iz Rijeke, u ukupnom iznosu od 1 651 746, 83 kn, iako su znali da je od 9. listopada 2008. godine žiro račun navedene tvrtke bio u blokadi. Time su vjerovnike koji nisu bili uvršteni u redoslijednik o plaćanju sa žiro računa tvrtke stavili u povoljniji položaj naplate tražbina u odnosu na ostale vjerovnike. Oštetili su najmanje 26 vjerovnika, a među njima i tvrtku sa sjedištem u Kukuljanovu za najmanje 500 000 kn.

Posebno izvješće protiv 61-godišnjaka, 41-godišnjakinje i tvrtke iz Rijeke, zbog navedenih kaznenih djela, podneseno je redovnim putem Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci.



Stranica