Rezultati aktivnosti prometne policije tijekom Martinja

Slika alkotest01.jpg

Povodom dana Martinja policijski službenici prometne policije u vremenu od 11. studenog do kraja vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske proveli su preventivno-represivne aktivnosti s ciljem sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola.

FOTO: Ilustracija

Povodom dana Martinja policijski službenici prometne policije u vremenu od 11. studenog do kraja vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske proveli su preventivno-represivne aktivnosti s ciljem sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola.

Tijekom akcije evidentirana su ukupno 342 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega se 57prekršaja odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola. Ukupno je alkotestiran 521 vozač.

Zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja (upravljati vozilom pod utjecajem alkohola) šest vozača je zadržano u službenim prostorijama do prestanka djelovanja opojnih sredstava odnosno alkohola. Tako su na području Baške i Punta na otoku Krku zatečeni 37-godišnjak kod kojeg je izmjerena koncentracija alkohola od 2,30 g/kg,  44-godišnjak s koncentracijom alkohola od 2,85 g/kg (rekordna koncentracija alkohola tijekom akcije), obojica iz okolice Baške, dok je kod 39-godišnjeg državljanina Slovenije izmjerena koncentracija alkohola od 1,49 g/kg.

Na području Delnica zatečeni su 59-godišnjak iz Liča pri koncentraciji alkohola od 2,81 g/kg i 32-godišnjak iz Mrkoplja pri koncentraciji alkohola od 2,38 g/kg, dok je na području Vrbovskog zatečen 55-godišnjak iz Kraljevice kod kojeg je  izmjerena koncentracija alkohola od 2,41 g/kg.

Nadležnim prekršajnim sudovima protiv sve šestorice redovnim putem bit će podnijeti optužni prijedlozi iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U istom razdoblju zabilježeno je 45 prometnih nesreća u kojima je devet osoba lakše ozlijeđeno, a dvije su osobe teže ozlijeđene.

Tijekom noći 14/15. studenoga na području Rijeke zatečeni su 40-godišnjak iz Pule i 32-godišnji Riječanin kako upravljaju osobnim vozilom iako imaju važeću zabranu upravljanja vozilom „B“ kategorije. 40-godišnjem Puljaninu izmjerena je koncentracija alkohola od 2,46 g/kg, dok je Riječanin odbio alkotestiranje. Zbog počinjenja kaznenog djela izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude nadležnom državnom odvjetništvu obojica će biti kazneno prijavljeni redovnim putem.

Između ostalih prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama zabilježenih za vrijeme trajanja pojačanih aktivnosti prometne policije povodom dana Martinja izdvajamo 115 prekršaja nedozvoljene brzine 17 prekršaja isteka važenja prometnih isprava, 40 prekršaja nepropisnog korištenja pojasa, te  14 prekršaja nepropisnog pretjecanja.

Proaktivnim provođenjem aktivnosti prometne policije  s ciljem sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola na cijelom području Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeni su dobri rezultati. Ovakvim djelovanjem policijski službenici uspješno su prevenirali moguća teža stradavanja sudionika u prometu, pridonijeli povećanju razine sigurnosti prometa na cestama, te ponašanju sudionika u prometu u skladu s prometnim pravilima i propisima.



Stranica