Prijavljen zbog gospodarskog kriminaliteta

Slika /Ri/policija05.jpg

47-godišnjak iz Fužina je u svojstvu člana uprave i kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Matulja, neistinito prikazivao stanje i kretanje sredstava ovoga društva. Naime, u prijavi poreza na dodanu vrijednost za razdoblje 2007. godine prikazao je pretporez u primljenim računima u iznosu od 59.995,09 kn.

FOTO:ilustracija
Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta pri Sektoru kriminalističke policije ove Policijske uprave proveli su temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci, kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Fužina zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Utvrđeno je da je ovaj 47-godišnjak u svojstvu člana uprave i kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Matulja, neistinito prikazivao stanje i kretanje sredstava ovoga društva. Naime, u prijavi poreza na dodanu vrijednost za razdoblje 2007. godine prikazao je pretporez u primljenim računima u iznosu od 59.995,09 kn. No, tijekom inspekcijskog nadzora djelatnika Porezne uprave utvrđeno je da ne posjeduje primljene račune temeljem kojih je obračunao navedeni iznos pretporeza. Na taj je način oštetio državni proračun RH za navedeni iznos, a trgovačkom društvu iz Matulja pribavio protupravnu imovinsku korist.

Osnovano se sumnja da je počinio i kazneno djelo povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te kazneno djelo povreda prava na rad i drugih prava. Uposlio je djelatnicu ne zaključivši s njom ugovor o radu u pisanom obliku, ne uručivši joj prije početka rada pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu te je nije prijavio niti na HZZO niti na HZMIO. kazneno se prijavlljuje redovnim putem nadležnom državnom odvjetništvu.



Stranica