134 vozača upravljala vozilom za vrijeme zabrane

U vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2009. godine na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske, zatečeno je ukupno 134 vozača u počinjenju gore nevedenog kaznenog djela. 47 vozača (35 %) od ukupno navedenih 134 u trenutku zaustavljanja (upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja) bilo je pod utjecajem alkohola, a utvrđene koncentracije alkohola u organizmu su u rasponu od 0,22 g/kg do 2,72 g/kg.

Člankom 24. Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona („Narodne novine“ broj 152/2008) propisano je novo kazneno djelo iz stavka 2. članka 308. Kaznenog zakona „IZBJEGAVANJE ZABRANA IZ SIGURNOSNIH MJERA I PRAVNIH POSLJEDICA OSUDE“, koje čini onaj tko upravlja motornim vozilom iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Za ovo kazneno djelo  propisana je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, a Zakon je stupio na snagu01. siječnja 2009. godine. 

U vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2009. godine na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske, zatečeno je ukupno 134 vozača u počinjenju gore nevedenog kaznenog djela.

47 vozača (35 %) od ukupno navedenih 134 u trenutku zaustavljanja (upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja) bilo je pod utjecajem alkohola, a utvrđene koncentracije alkohola u organizmu su u rasponu od 0,22 g/kg do 2,72 g/kg.

Također, u dva slučaja je kod vozača pronađena opojna droga, a 3 vozača su bila i pozitivna na preliminarnom testiranju na opojne droge (Cozart).

Nadalje, valja istaknuti da je kod 2 vozača utvrđeno i kazneno djelo „KRIVOTVORENJE ISPRAVA“ iz članka 311. Kaznenog zakona te je kod jednog vozača pronađeno i vatreno oružje – pištolj. Zanimljivost je da je od svih 134 slučaja samo u jednom slučaju vozač koji je upravljao za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilom, sudjelovao u prometnoj nesreći (sa materijalnom štetom).

Prema području, najčešće i to 74 puta je kazneno djelo utvrđeno na području Rijeke i prstena (Viškovo, Čavle, Kraljevica, Bakar,), potom slijede, u Crikvenici 14 puta te Krku 13 puta. 



Stranica