Opasnosti i moguće posljedice zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa

Slika /A%20Nove%20Fotke/Pojas-novo.jpg


Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Posebice naglašavamo, s obzirom na pogrešan stav jednog dijela sudionika u prometu, obvezu korištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilu na kojima su pojasevi ugrađeni, dakle u osobnim vozilima i na prednjim, ali i na stražnjim sjedalima.

U svezi prijevoza djece u vozilima napominjemo kako u posljednje vrijeme djeca najviše stradavaju (više od polovice ukupno stradale djece) kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Težini stradavanja također pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.


Podsjećamo i na zakonske odredbe vezane uz prijevoz djece:

  • vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu
  • vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje;
  • vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje, a koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu;
  • dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.


Nepoštivanjem navedenih odredbi Zakona vozači i putnici čine prometni prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 500,00 kuna.

Osim navedene zakonske sankcije, u prilog korištenju sigurnosnog pojasa govore i statistički pokazatelji prometnih nesreća. Naime, tijekom prva četiri mjeseca ove godine u prometnim nesrećama poginulo je 126 osoba. Od navedenog broja, u osobnom vozilu kao vozači ili putnici poginule su 63 osobe, od čega ih 27 ili čak 42,9 posto nije koristilo sigurnosni pojas. 

Stoga: prije početka svake vožnje pa i one najkraće - obavezno koristite sigurnosni pojas!

Njegovim korištenjem na samo da ćete izbjeći plaćanje zakonske sankcije, već ćete u slučaju prometne nesreće izbjeći teže posljedice stradavanja.