"Zajedno više možemo"

Slika ZVM.jpg

1. komponenta -  Mogu ako hoću-1

Policijska uprava primorsko-goranska je u suradnji s osnovnim školama s područja grada Rijeke 26. listopada 2010. godine započela s provođenjem prve komponente preventivnog programa "Zajedno više možemo" pod nazivom Mogu ako hoću-1 (MAH-1).
Ovaj dio programa realizira se organiziranim posjetima učenika 4. razreda policijskim postajama kako bi se upoznali s radom policije i prihvatili policiju kao prijatelja pomagača. U provedbu su uključeni učenici svih 4. razreda osnovnih škola s područja grada Rijeke. 
Po dolasku u policijsku postaju učenike dočekuje kontakt policajac koji ih upoznaje s ulogom policije u zaštiti života i sigurnosti građana, štetnosti različitih opojnih sredstava (alkohol, droge), kako se zaštititi i što učiniti u slučaju pronalaska predmeta za konzumaciju droga, štetnosti nasilja i dr. Nakon toga učenici zajedno s kontakt policajcem obilaze policijsku postaju, uz duže zadržavanje u prostoru operativnog dežurstva kako bi se učenici upoznali s dijelom tehnike i opreme (osim oružja) koju policija koristi prilikom obavljanja svakodnevnih poslova.
Inače, ovaj preventivni program provodi se već šestu godinu u školama na  području grada Zagreba, vrlo dobro je prihvaćen od svih sudionika, a rezultati pokazuju pozitivne pomake u prevenciji raznih oblika ovisnosti djece i mladih.
 U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj program su pokrenuli i organizirali policijski službenici Odsjeka za prevenciju.

2. komponenta -  Sajam mogućnosti

SAJAM MOGUĆNOSTI druga je komponenta preventivnog programa Zajedno više možemo. Program je realiziran u suradnji Odsjeka za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske Rijeka i Grada Rijeke.
Nakon prve komponente ovog programa Mogu ako hoću-1 u okviru koje učenici 4. razreda posjećuju najbližu policijsku postaju, gdje se upoznaju s  radom policije slijedi ova druga komponenta pod nazivom Sajam mogućnosti.
Prvi Sajam mogućnosti održan je 24. svibnja 2011. godine na Korzu. Na Sajmu je bilo više od 1 000 učenika 4. razreda riječkih osnovnih škola u pratnji učiteljica i njihovih prijatelja kontakt-policajaca.
Tijekom Sajma brojne kulturno-umjetničke, sportske i druge udruge koje se bave organizacijom slobodnog vremena djece i učenika na prigodno postavljenim štandovima predstavile su svoje aktivnosti, a nizom prigodnih nastupa i prezentacija učenicima su prikazane brojne mogućnosti koje im se nude, a s kojima bi se i oni sami mogli baviti u narednom razdoblju.
Policijaje također na svojem štandu predstavila dio svoje policijske opreme i tehnike.
Učenici su se natjecali u raznim sportskim i drugim igrama kao npr. potezanje konopa, skakanje u vrećama i trčanje s jajima u žlici, a održana je i nagradna igra. Za pobjednike u igrama  bile su predviđene prigodne nagrade koje su osigurali predstavnici udruga koje su sudjelovale na Sajmu mogućnosti.
Tijekom Sajma mogućnosti organiziran je i prigodni kulturno-zabavni program.
 
3. komponenta – Prevencija i alternativa-1

Dana 5. listopada2011. godineu suradnji sa svimriječkim osnovnim školamazapočela je provedba treće komponente preventivnog programa Zajedno više možemo“  pod nazivom Prevencija i alternativa-1 (PIA- 1).
Ova komponenta namijenjena je učenicima 5. razreda, a sastoji se od predavanja i interaktivnih radionica u trajanju od jednog školskog sata.
Policijski službenici za prevenciju i područni kontakt-policajac  dolaze u osnovne škole na prethodno dogovoreni školski sat (npr. sat razredne zajednice) te u prisutnosti učitelja provode interaktivni program. U uvodnom predavanju učenici se upoznaju s osnovama policijskog postupanja te zakonskim odredbama u slučajevima zlouporabe opojnih droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja. Nakon toga učenici aktivno sudjeluju u interaktivnim radionicama „Kviz znanja - značaj prevencije kriminaliteta“ i „Pravodobno rješavanje problema“ kako bi ponovili prethodne usvojene sadržaje te dodatno utvrdili pozitivne životne stavove i socijalno prihvatljive oblike ponašanja.
Komponenta Prevencija i alternativa-1 (PIA - 1) nastavlja se na prve dvije komponente (Mogu ako hoću - 1 i Sajam mogućnosti). Ponavljanjem i nadogradnjom pojedinih sadržaja programa kod učenika se nastoji razviti pravilan odnos prema svim oblicima rizičnog ponašanja. Ujedno, kod učenika se učvršćuje stav da policija želi postati njihov prijatelj-pomagač i aktivno se uključiti u njihovo odrastanje.
 
4. komponenta – Prevencija i alternativa-2

„Prevencija i alternativa 2“ (PIA-2) četvrta je komponenta preventivnog programa „Zajedno više možemo“ koja se od 17. listopada 2013. godine provodi u svim osnovnim školama na području grada Rijeke.
Policijski službenik za prevenciju i područni kontakt policajac dolaze u osnovnu školu gdje provode interaktivni program s učenicima 6. razreda u trajanju od jednog školskog sata.
U okviru ovog interaktivnog predavanja učenici se detaljnije upoznaju sa zakonskim sankcijama, kao i štetnim  posljedicama zlouporabe droga i alkohola te drugim oblicima rizičnog ponašanja, posebice vandalizma i vršnjačkog nasilja, gdje ih se zaključno usmjerava da drogama i drugim rizičnim ponašanjima odlučno kažu NE jer za to uvijek postoji alternativa.
Svaki učenik na kraju predavanja dobije edukativno informativni karton „Moj otisak prsta“, koji sadrži podatke o njegovom kontakt policajcu te važne telefonske brojeve državnih institucija i organizacija koje u slučaju potrebe mogu nazvati i zatražiti pomoć. Ujedno se učenici upoznaju sa svrhom daktiloskopije i načinima otkrivanja kaznenih djela te doprinosu Ivana Vučetića na tom području. U interaktivnoj vježbi s učenicima kontakt policajac im pomaže izuzeti otisak desnog kažiprsta na njihovom edukativno-informativnom kartonu.
Također, kod učenika se nastoji učvrstiti stav da je policija njihov prijatelj i pomagač, aktivno uključen u njihovo odrastanje, kako bi stvorili uvjete za buduće partnerske odnose koji jamče sigurnost.
 
 5. komponenta – Mogu ako hoću-2

Po završetku ciklusa namijenjenog učenicima osnovnih škola, preventivni program „Zajedno više možemo“ nastavlja se kroz provedbu zaključne komponente „ Mogu ako hoću 2“ (MAH 2). Ova komponenta usmjerena je na roditelje učenika 6. razreda osnovnih škola budući su upravo oni ključan čimbenik u odgoju djece.
Dana 25. listopada 2013. godine započelo se s provedbom ove komponente u svim osnovnim školama u gradu Rijeci. Naglašavajući ulogu i važnost prevencije, policijski službenik za prevenciju i kontakt policajac roditelje upoznaju s preventivnim aktivnostima koje provode, a koji doprinose prevenciji zlouporabe droga, vršnjačkog nasilja, vandalizma i drugih oblika rizičnog ponašanja. Također, roditeljima se informativno prezentira stanje sigurnosti na području lokalne zajednice te potičući interaktivni pristup s roditeljima, razgovara se o problemima vezanim uz zloporabu droga, vandalizma i nasilničkog ponašanja. Također, roditeljima se iznose činjenice o vrstama droga na našem tržištu, učincima pojedinih droga i načinima prepoznavanja konzumenata te ih se upućuje na institucije i udruge koje mogu pomoći u slučaju sumnje da su njihova djeca u doticaju sa sredstvima ovisnosti.