Akcija "Mir i dobro"

Slika /AKCIJE/MID/mid-mala.jpg
Akcija Mir i dobro“  - započela 1993. godine na cijelom području Republike Hrvatske u cilju:

·        osiguranja povoljne razine javnog reda i mira, te  općeg stanja sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana,
·        sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava,
·        sprečavanja neželjenih posljedice uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava.

Tijekom blagdana često nailazimo na tzv. pirotehnička sredstava za zabavu, i to

- Pirotehnička sredstva F1- prodaja i upotreba dozvoljene su tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina;
- Pirotehnička sredstva F2 i F3 prodaja je dozvoljena od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama oružja, streljiva ili specijaliziranim prodavaonicama za prodaju pirotehničkih sredstava. Prodaja pirotehničkih sredstava II. razreda dozvoljena je osobama starijim od 16 godina, a III. razreda osobama starijim od 18 godina.
 
UPORABA PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA II. I III. RAZREDA ZABRANJENA JEU ZATVORENIM PROSTORIJAMA I NA PROSTORIMA GDJE SE OKUPLJA VEĆI BROJ LJUDI U RAZDOBLJU OD 2. SIJEČNJA DO 26. PROSINCA.
             
Zakonom o eksplozivnim tvarima, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira te Kaznenim zakonom za fizičke i pravne osobe propisane su novčane i kazne zatvora.
Novčane kazne su od 1 000 do 5 000 kuna za fizičke osobe, te od 20 000 do 40 000 kuna za pravne osobe.

Od sankcija nisu izuzeti niti oni koji neovlašteno kupuju, prodaju ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen.