„Živim život bez nasilja“ u OŠ „Pećine“

Slika AKCIJE/PECZZBN_MALA.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Jučer je u OŠ „Pećine“ u Rijeci nastavljena kampanja „Živim život bez nasilja“ - zajednički projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), čiji je cilj senzibilizirati građane na problem nasilja, odnosno potaknuti ih da prijave obiteljsko nasilje.

Za učenike 7. i 8. razreda policijski službenik za prevenciju Ravnateljstva policije MUP-a Nikša Jelovčić održao je prezentaciju o važnosti prepoznavanja i sprječavanja nasilja u svakodnevnom životu. U prezentaciji su učenici upoznati sa zakonskim odredbama i postupanjem policije u slučajevima nasilja u obitelji, nasilja nad ženama, nasilja među mladima, a spomenuti su i razni mitovi koji muškarce prikazuju kao „prirodno nasilne“, kako je „batina iz raja izašla“, kako je normalno da „dečko određuje djevojci kako se ponašati“ itd.

U nastavku aktivnosti za sedmaše i osmaše aktivist udruge „Status M“ - Mislav Mihael Mandir održao je zanimljivu interaktivnu radionicu s konkretnim primjerima pod naslovom „Budi muško - mijenjaj pravila“, kojom se mlade upućuje na važnost izgradnje pozitivnih odnosa sa svojom okolinom, posebice u ljubavni vezama. Djeci je poslana poruka kako trebaju promijeniti obrazac ponašanja koji se temelji na nasilju i netoleranciji, te ih uputiti na važnost komunikacije u međusobnim odnosima, na kulturu tolerancije, nenasilja i nediskriminacije.

Na kraju je održana i kraća predstava naslova „Nasilje - za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha A. Sokolovića, poznatog dramskog umjetnika, glumca, režisera i teatrologa. Predstavu su održali glumci THE/ARTO projekta - prvog sustavnog projekta edukacije djece kroz umjetnost u Republici Hrvatskoj. Predstava je zainteresirala prisutne učenike 6., 7. i 8. razreda koji su aktivno sudjelovali u predstavi koja je intenzivnim tempom razotkrila različite oblike nasilja u svakodnevnom životu i na efektan način educirala djecu o jednom od najvećih društvenih problema.

U sklopu navedenih događanja, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber predala je učenicima 7. razreda Zahvalnicu Ministarstva unutarnjih poslova, za najbolji likovni angažman u preventivnoj kampanji MUP-a Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj UNDP-a - "Živim život bez nasilja" u 2010. godini.



Stranica