Zabilježeno na području Policijske uprave primorsko-goranske

Slika vtrg_suma.jpg

Foto: Ilustracija

Od 3. veljače do danas na području Policijske uprave primorsko-goranske buknulo je više požara u kojima su građani zadobili lakše tjelesne ozljede, a na građevinama je nastupila i znatna materijalna šteta.


Za požar 3. veljače u obiteljskoj kući u Bahovoj ulici u Lovranu očevidom je utvrđeno da je 81-godišnja vlasnica na štednjak neispravno spojila plinsku bocu, uslijed čega je došlo do zapaljenja  namještaja i lakše ozljede vlasnice kuće. Istog dana zapalila se garaža 35-godišnjaka u Viškovu, zbog peći koja je nestručno dimovodnim cijevima spojena na dimnjak. U gašenju požara lakše je ozlijeđen vatrogasac JVP Rijeka.


U šumskom predjelu Podbadanj nedaleko Crikvenice, dana 4. veljače uslijed pražnjenja statičkog elektriciteta s dalekovoda zapalilo se nisko raslinje površine 20 000 m2. Požar je ugasilo 30 vatrogasaca sa 6 navalnih vozila.


U mjestu Crni Lazi nedaleko Čabra došlo je do požara u vikendici 57-godišnjaka iz Tinjana. Požar je izbio uslijed prijenosa topline s dimovodnih cijevi kamina na drvenu oblogu zida. U požaru je nastupila manja materijalna šteta, a vlasnik vikendice nije ozlijeđen.


Danas oko 9 sati zapalila se čađa u dimnjaku osnovne škole u Vrbniku na otoku Krku. Vatrogasci JVP Krk su ugasili požar, a policija je obavila očevid kojim je utvrđena kako je došlo do pucanja obloga dimnjaka škole. U požaru, srećom, nije bilo ozlijeđenim osoba.

Policija i ovaj puta upozorava građane da u sezoni grijanja zbog nepravilnog održavanja često dolazi do zapaljenja dimnjaka i dimovodnih kanala, a time i do ugrožavanja ljudskih života i većih materijalnih šteta. Kako bi smanjili mogućnost izbijanja požara u svojim domovima građanima savjetujemo:

•    Redovito, najmanje jednom godišnje pregledavanje i čišćenje dimnjaka,
•    Prije početka sezone grijanja, peći i druge uređaje za grijanje trebao bi kontrolirati ovlašteni serviser,
•    Ukoliko mijenjate uređaja za loženje ili  gorivo potreban je obaviti izvanredni pregled dimnjaka,
•    Prilikom korištenja peći ili kamina sklonite  sve lakozapaljive stvari koje su u njihovoj blizini, 
•    Sustav centralnog grijanja redovito provjeravajte kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajima,
•    Tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade.
 



Stranica