„Web heroj“ za voditelje školskih preventivnih programa

Slika /Prevencija/2024/Web%20heroj-IM.JPG

Cilj kampanje je upoznavanje s pojavnim oblicima kibernetičkog kriminaliteta, opasnostima i mjerama samozaštitnog ponašanja

FOTO: PU primorsko-goranska

Jučer, 12. ožujka u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održano je Županijsko stručno vijeće voditelja školskih preventivnih programa za osnovne škole Primorsko-goranske županije, kojem je prisustvovalo 26 voditelja školskih preventivnih programa.
 
Prva točka programa bila je edukacija o računalnim prijevarama u okviru preventivne kampanje „Web heroj“, koju je provodila Ingrid Mavrić, policijska službenica u Uredu načelnika Policijske uprave primorsko-goranske.
 
Nakon kratkog uvoda o cilju kampanje kojom se želi građanima približiti pojavne oblike kibernetičkog kriminala, opasnosti i mjere samozaštitnog ponašanja, sudionicima edukacije su na primjerima prezentirane različite vrste računalnih prijevara. Tako su educirani o prijevari s računima, prijevari pri online kupnji, direktorskoj, investicijskoj i romantičnoj prijevari te različitim načinima mrežne krađe identiteta („phishing“, „smishing“ i „vishing“).
 
Uz pojašnjenja o načinima prijevara i njihovom prepoznavanju, sudionici su dobili savjete kako se zaštititi od svakog oblika prijevare i tako povećati razinu svoje kibernetičke sigurnosti.
 
Navedeni su im i neki općenito korisni savjeti za zaštitu od računalnih prijevara: instalirati aplikacije iz provjerenih izvora, ne klikati na poveznice ili privitke u neželjenim porukama e-pošte ili SMS porukama, odjaviti se s web lokacije nakon obavljene kupnje, ažurirati operacijski sustav i aplikacije, isključiti Wi-Fi, lokacijske usluge i Bluetooth kada nisu u upotrebi te izbjegavati odavanje osobnih informacija. 
 
Voditeljima školskih preventivnih programa je naglašeno da je ovaj način borbe protiv kibernetičkog kriminaliteta  najučinkovitiji jer zbog nedostupnosti počinitelja koji se često nalaze izvan granica EU, u zemljama s kojima nemamo optimalnu policijsku suradnju, počinitelji i otuđena sredstva često ostaju izvan dosega pravosudnih tijela.
 
Zanimljivost teme potvrdila su brojna pitanja koja su voditeljice školskih preventivnih programa postavljale, kao i razmjena primjera iz vlastitog iskustva i iz iskustva svojih poznanika.
 
Na kraju edukacije sudionicima su podijeljeni USB stikovi i kemijske olovke s logom „Web heroj“ kao podsjetnik na povećani oprezu na internetu kao mediju komunikacije.    

Stranica