Vozači oprez - životinje na cesti!

Slika divljac2.jpg

Pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima,  kada je i najveće kretanje životinja posebno u nenaseljenim dijelovima uz prometnice

FOTO: ilustracija

Tijekom ovog tjedna na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je 11 slučajeva istrčavanja životinja na kolnik i naleta na vozila. Većinom je riječ o jelenskoj i srnećoj divljači, u dva slučaja o divljim svinjama, dok je u jednom slučaju na kolnik istrčala ovca. Naleti životinja zabilježeni su tijekom dnevnih i noćnih sati na prometnicama na području otoka Krka, Raba, Matulja, Opatije, Drenove u Rijeci, Kostrene, Selca i Vrbovskog. U ovim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba, a sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 93. 000 kuna.

U cilju prevencije, pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima,  kada je i najveće kretanje životinja posebno u nenaseljenim dijelovima uz prometnice.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača bit će pokrenut prekršajni postupak.

Stranica