Policija nastavlja s prevencijom vršnjačkog i elektroničkog nasilja u osnovnim školama

  • Slika /Prevencija/2024/Hreljin-vr%C5%A1nja%C4%8Dko.jpg
  • Slika
  • Slika

S učenicima petih i šestih razreda razgovaralo se o pojmu vršnjačkog nasilja, o ulozi žrtve, nasilnika i promatrača

FOTO: PU primorsko-goranska

Policijska uprava primorsko-goranska kontinuirano surađuje s odgojno-obrazovnim ustanovama na području Primorsko-goranske županije kako bi sustavnom prevencijom utjecali na sprječavanje nepoželjnih ponašanja djece i mladih. U suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama preventivno se djeluje na suzbijanju vršnjačkog i elektroničkog nasilja.     

Nakon sudjelovanja u edukativnim aktivnostima u Osnovnoj školi „Čavle“, gdje je policijska službenica ove Policijske uprave učenicima od petog do osmog razreda održala predavanja o prevenciji elektroničkog nasilja, tzv. cyberbullying,  edukacija se nastavila i u Osnovnoj školi „Hreljin“.  

Tom prilikom u interakciji s učenicima petih i šestih razreda razgovaralo se o pojmu vršnjačkog nasilja, o ulozi žrtve, nasilnika i promatrača. Saznali su moguće posljedice nasilja, kako reagirati u pojedinim slučajevima, zašto je važno odmah potražiti pomoć u slučaju fizičkog sukoba i ne sudjelovati u promatranju i snimanju tučnjava i slično. Učenici su aktivno sudjelovali postavljajući pitanja i iznoseći neke primjere za koje su sami čuli, kritički su razmišljali kako bi reagirali u pojedinim slučajevima. Osim toga,  doznali su i da su prekršajno i kazneno odgovorni s navršenih 14 godina.  

Naglašena je opasnost elektroničkog nasilja, objavljivanja i slanja neprimjerenih i uvredljivih komentara drugoj osobi, opasnosti od slanja seksualno eksplicitnih fotografija te nasilja na društvenim mrežama.      
Učenici su usmjereni na nenasilno rješavanje sukoba, poštivanje različitosti te na pružanje pomoći i podrške žrtvi. Također su upućeni da ukoliko primijete bilo koji oblik nasilja da o tome obavijeste roditelje, razrednika ili pedagoga i psihologa u školi, a policiju mogu kontaktirati na telefon 192 ili putem aplikacije „Red Button“.

Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se to događa nekome koga poznaješ ili želiš prijaviti neprimjeren sadržaj na Internetu  Prijavi on line - ovdje.

Stranica