​Ustupio nepoznatima podatke bankovnog računa, ali i osobne podatke pa oštećen za 12 500 kuna

Slika /2022/ZOP-MUP-FOTO-zastita_osobnih_podataka_shutterstock_175801847-8.4..jpg

Oštećen je 33-godišnji hrvatski državljanin koji je nepoznatoj osobi dostavio svoje osobne i podatke o bankovnom računu

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje po prijavi o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara. Riječ je o kaznenoj prijavi 33-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je počinjenjem kaznenog djela oštećen za oko 12 tisuća kuna.
 
Naime, 33-godišnjak je prije par dana primio telefonski poziv nepoznate osobe na stranom jeziku koja se lažno predstavila kao predstavnik jedne od poznatih informatičkih tvrtki te ga izvijestila o navodno njegovom hakiranom računalu i mobitelu. Ista mu je pri tome ponudila pomoć te od njega zatražila osobne, kao i podatke bankovnog računa kako bi imala pristup računalu. Bez prethodne provjere te nepoznate osobe i njezinih navoda, 33-godišnjak je ustupio tražene podatke. Kada je od banke zaprimio dojavu o provedenim transakcijama s njegovog računa, shvatio je da je prevaren.
 
Kako ne bi bili oštećeni na ovaj opisani ili sličan način, građane pozivamo da budu vrlo oprezni i svoje osobne, kao i bankovne podatke ili brojeve svojih bankovnih kartica, ne ustupaju nepoznatim osobama bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik vaše banke, teleoperater, osoba koja vas obavještava o navodnom problemu na računalu, da ste dobili nagradu ili nude unosan posao...

 
Pogledajte informacije o zaštititi osobnih, financijskih i poslovnih podataka na MUP youtube kanalu

Stranica