Upravljao vozilom s 2,31 promila alkohola i bez vozačke dozvole

Slika /A%20Nove%20Fotke/Alkotest-kontrola.jpg

Tijekom vikenda evidentiran je 201 prometni prekršaj, od kojih se njih 49 odnosi na nedopuštenu brzinu, 17 je prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, a devet prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola

FOTO: Ilustracija
 
Proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je opet pojačano nadzirala promet, a osobito vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostale prekršaje vozuača kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
U spomenutom razdoblju evidentiran je ukupno 201 prometni prekršaj. Od tog broja, 49 prekršaja se odnosi na nedopuštenu brzinu,  17 je prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, njih devet se odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola, kao i na nepropisno korištenje mobitela u vožnji. Nadzorom je evidentirano i četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i isti broj prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 109 ostalih prekršaja.
 
Najveća brzina od 183 km/h evidentirana je jučer, 22. studenoga u 16.53 sati na autocesti A6, kod vijadukta Zečeve Drage. Posada policijskog presretača zaustavila je osobno vozilo marke Audi, riječkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 45-godišnji hrvatski državljanin krećući se u smjeru Rijeke navedenom brzinom na mjestu gdje je ograničenje određeno na 110 km/h. Zbog počinjenog prekršaja, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, novčano je sankcioniran s pet tisuća kuna i izrečena mu je mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije na mjesec dana.
 
U nadzoru je ukupno alkotestirano 65 vozača, a izdvajamo najveću koncentraciju od 2,31 g/kg izmjerenu 42-godišnjem hrvatskom državljaninu u Delnicama. Policija ga je zatekla u subotu, 21. studenog oko 23.20 sati gdje je pod utjecajem alkohola upravljao osobnim vozilom marke Fiat, ogulinskih registarskih oznaka, i bez vozačke dozvole, odnosno prije stjecanja prava na upravljanje vozilom B kategorije. Kako ne bi nastavio ugrožavanje sigurnosti u prometu, priveden je u službene policijske prostorije te je po završetku postupanja protiv njega podnesen optužni prijedlog prekršajnom odjelu nadležnog općinskog suda, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Predložena mu je novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna te kada stekne pravo na upravljanje motornim vozilom i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom na rok od tri mjeseca.
 
Što se tiče ostalih koncentracija, četiri su vozača evidentirana s koncentracijom alkohola iznad 1,50 g/kg , po dva između 0,51 do 1,00 g/kg, a jedan je u kategoriji  do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači).
 
Inače, prošlog vikenda na području Primorsko-goranske županije dogodilo se 13 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale, četiri su teško, a jedna je osoba lakše ozlijeđena. I  ovom prilikom, s ciljem smanjenja broja stradalih i ozlijeđenih osoba u nesrećama te veće razine opće sigurnosti u prometu, pozivamo sve sudionike u prometu, a posebno vozače, na dosljedno poštivanje prometnih propisa i pravila.
 

Stranica