Povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece

Slika Prevencija/2016/Cyber16%20(2).jpg

Obilježavanjem ovog tematskog dana nastoji se osnažiti zajednicu u stvaranju kulture prevencije, kako bi se djeci i u okolnostima uvjetovanim bolesti COVID-19, na primjeren način omogućila podrška i pristup ostvarivanju pojedinih prava

FOTO: Ilustracija

U petak, 20. studenoga u skladu s trenutnim epidemiološkim uvjetima putem aplikacije „ZOOM“  održano je edukativno predavanje na temu „Elektronički kriminalitet“ povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece,  koji se već godinama u mnogim zemljama obilježava 19.studenog.
Predavanje za učenike 7. razreda Osnovne Škole „Ivan Zajca“ iz Rijeke, održao je Dario Tonković, policijski službenik Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske. Putem navedene aplikacije iz Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke povezao se s učenicima te ih upoznao s pojmom nasilja i načinima na koje se nasilje može manifestirati (verbalno, fizički, isključivanjem iz društva).  Posebno je naglašena važnost prijavljivanja policiji svih oblika nasilja pozivanjem broja 192 ili na druge za to primjerene načine.
Elektroničko nasilje (nasilje putem mobitela i Interneta, cyber bullying) je nasilje koje pojedinac ili grupa provode mobitelom ili Internetom, s namjerom da naštete drugoj osobi ili grupi. Pojavljuje se u raznim oblicima suvremene elektroničke komunikacije (e-pošta, Internet forumi, SMS, MMS, instant poruke), a sadrži uvrede, prijetnje, seksualne primjedbe, pogrdne nazive, ismijavanje, namjerno laganje i slično, s ciljem ponižavanja žrtve.
Mnogi misle kako elektroničko nasilje može proći nekažnjeno i kako ni odrasli, a ni djeca, ne mogu učiniti ništa kako bi se to spriječilo. Međutim, pravilnom i pravodobnom edukacijom, kao i preventivnim programima, djeca se mogu zaštititi od opasnosti u novim medijima. Važno je znati kako internet i druga suvremena komunikacijska tehnologija funkcioniraju,  koji su rizici i što se može učiniti kada prijeti opasnost od nasilja. Tijekom predavanja učenici su upoznati su i s kazneno-pravnim odredbama.
Zaključeno je kako je pravilna i pravodobna edukacija te poznavanje funkcioniranja interneta i drugih suvremenih komunikacijskih tehnologija bitno kako bi se djeca zaštitila od mogućih opasnosti,  koji su rizici i što učiniti kada prijeti opasnost od nasilja.
Obilježavanjem ovog tematskog dana nastoji se osnažiti zajednicu u stvaranju kulture prevencije, kako bi se djeci i u okolnostima uvjetovanim bolesti COVID-19, na primjeren način omogućila podrška i pristup ostvarivanju pojedinih prava.
 

Stranica