UPOZORENJE! Građani ne vjerujte osobama koje se lažno predstavljaju kao policija i Interpol

Slika /2024/PRIJEVARA-PFISHING-FOTO.jpg

Ovakav tip prevare redovito se koristi za krađu osobnih podataka, odnosno financijskih sredstava

FOTO: Ilustracija
 
Unatoč više obavijesti i savjeta koje je policije poslala građanima u prethodnom razdoblju jučer je u Rijeci zaprimljena kaznena prijava o novoj prijevari u kojoj prevaranti putem telefonskog poziva uvjeravaju građane da im je osobna iskaznica korištena u kriminalnim radnjama. Prilikom dolaznog poziva na mobitel prikazuje se hrvatski broj, a osobe komuniciraju na engleskom jeziku.
 
Oštećeni 24-godišnji hrvatski državljanin zaprimio je tako poruku na mobitel koja započinje tekstom „your ID has been used in criminal activity and there is active arrest warrant, press 1 to talk to an agent.“

Prevaranti su, naime, 24-godišnjaka doveli u zabludu kako je Interpol evidentirao njegovu osobnu iskaznicu povezanu s osobom koja se sumnjiči za počinjenje nekoliko kaznih djela. Tako su ga u telefonskom razgovoru ucijenili i tražili uplatu od gotovo 3200 eura za brisanje njegove osobne iskaznice iz navodne evidencije. Oštećeni 24-godišnjak je povjerovao u lažne navode nepoznatih osoba i prema njihovim uputama uplatio traženi novac na račune stranih banaka.
 
Ovakav tip prevare redovito se koristi za krađu osobnih podataka, odnosno financijskih sredstava kao što je ovaj riječki slučaj.
 
Kako ne bi postali žrtvom ove vrste kaznenog djela, građanima još jednom savjetujemo:
 
  • hrvatska policija, kao ni Interpol, s Vama neće započeti razgovor automatiziranom porukom na engleskom jeziku,
  • prekinite komunikaciju čim prepoznate prijevaru,
  • NE dijelite osobne podatke s nepoznatim osobama,
  • NE fotografirajte osobne dokumente i ne šaljite ih nepoznatim osobama,
  • NE uplaćujte novac nepoznatim osobama za sumnjive usluge ili ucjene,
  • odmah prijavite pokušaj prijevare policiji na broj 192 ili putem aplikacije e-policija te podijelite informaciju s drugima kako oni ne bi postali žrtve.
 
Dodatne savjete i informacije gdje prijaviti kazneno djelo pronađite na mrežnim stranicama MUP-a u kampanji Web Heroj.

Stranica