U Selcu održan drugi Sajam mogućnosti

Slika PU_PG/Prevencija/2018/Sajam Selce (1).JPG

FOTO: PU  primorsko-goranska

Jučer je na prostorima u sklopu Hostela „Karlovac“ u Selcu održan drugi Sajam mogućnosti za učenike četvrtih, petih i šestih razreda crikveničkih Osnovnih škola Vladimira Nazora i Zvonka Cara. Učenicima i njihovim učiteljima predstavilo se 13 udruga koje djeluju na području Crikvenice, a bave se osmišljavanjem slobodnog vremena djece i mladih. Uz veliki broj sportskih udruga (atletičari, košarkaši, planinari, rukometaši, ribolovci, stolnotenisači, odbojkaši, nogometaši), crikveničko Društvo „Naša djeca“ predstavilo je svoje aktivnosti vezane uz humanitarni rad i volontiranje mladih za opće dobro.

Nakon pozdravnih govora i dobrodošlice predstavnika Grada Crikvenice i Hostela „Karlovac“, Sajam je otvoren nastupom crikveničkih Mažoretkinja.

Tijekom trajanja Sajma na nekoliko vanjskih igrališta ispred Hostela udruge su aktivno uključivale učenike u odbojkaške, košarkaške, rukometne, i nogometne utakmice, dok su na plaži učenike dočekivali članovi udruga sportskog ribolova. Tako su se učenici okušali i u ulozi sportskih ribolovaca, a njihovo veselje bilo je još veće kad je strpljivost rezultirala ulovom dviju ribica, koje su potom ipak vratili u more.

Posebnost ovog Sajma bile su i sprave za napuhavanje („Ljudski stolni nogomet“ i „3 u 1“), koje je osigurao Grad Crikvenica kako bi se učenici što bolje zabavili i naučili osnovna pravila nekih sportova: nogometa, baseballa, košarke i pikada.

Učenici su se nakon sudjelovanja u sportskim aktivnostima na parkiralištu ispred Hostela družili s policijskim službenicima Policijske postaje Crikvenica, koji su ih podučili o dijelovima opreme i postupcima koji se provode tijekom kriminalističkog istraživanja.  Tako je, između ostalog, kriminalistički tehničar pokazao opremu za obavljanje očevida, a učenici su mogli isprobati izuzimanje otisaka prstiju te dobiti i za uspomenu ponijeti svoj otisak prsta. Osim toga, razgledali su službena policijska vozila i isprobali tzv. pijane naočale koje simuliraju razne stupnjeve alkoholiziranosti.

Uz policiju veliki interes učenika pobudili su i vatrogasci DVD Crikvenica, koji su im vježbom gašenja vatre demonstrirali svoj rad.

Ovogodišnji Sajam mogućnosti održan je u okviru Dječjeg tjedna, a trud predstavnika Grada Crikvenice, kao i potpora udruga-sudionika u realizaciju preventivnih programa ove vrste, potvrda su zajedničkog nastojanja stvaranju pozitivnog okruženja  u kojem će djeca kvalitetno odrastati.

Provedba preventivnog programa “Zajedno više možemo” na crikveničkom području nastavlja se i ove školske godine, a najvažniji ciljevi su prevencija zlouporabe opojnih droga i različitih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja te drugih oblika rizičnog ponašanja.



Pisane vijesti