Gospodarski kriminalitet- prijavljen za deset kaznenih djela

Slika /PU_PG/1001.jpg

FOTO: Ilustracija 

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio deset kaznenih djela, od kojih devet iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Policija ga sumnjiči za počinjenje po dva kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, prouzročenje stečaja i povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje te za tri kaznena djela  krivotvorenje službene ili poslovne isprave.  Osumnjičeni je navedena kaznena djela počinio od travnja 2016. do kraja 2017. godine, kao osnivač i odgovorna osoba dvije tvrtke s područja Primorsko-goranske županije.

Povjerenje u gospodarskom poslovanju zlouporabio je time što gotovinski promet ostvaren poslovanjem, u ukupnom iznosu većem od 800.000 kuna nije uplatio na žiro-račun tvrtke, niti ga utrošio za poslovanje već ga je zadržao za sebe. Nadalje, u vrijeme neprekidne blokade računa  gotovinski promet nije uplaćivao na žiro-račune tvrtke  te je istovremeno, za vrijeme otvorenog stečajnog postupka cjelokupnu imovinu prodao trećoj tvrtki u svom vlasništvu umanjivši time stečajnu masu za nekoliko milijuna kuna. Spomenuti stečajni postupak nije pokrenuo iako je to trebao učiniti kao odgovorna osoba tvrtke.

Također, policija ga sumnjiči da je sačinio tri lažne poslovne isprave (račune), u kojima je neistinito fakturirao usluge između svojih tvrtki te da nije vodio obvezne trgovačke i poslovne knjige.

Osim toga, u rujnu 2017. godine u postupku upisa osnivanja treće tvrtke u svom vlasništvu, nadležnom sudu je priložio lažnu izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugovanja prema Državnom proračunu i zaposlenicima svoje tvrtke radi čega se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela davanje lažnog iskaza.

Po završetku kriminalističkog istraživanja 47-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.



Pisane vijesti