U Rijeci obilježen Dan policije i blagdan Sv. Mihovila

Slika /PU_PG/Dan policije/2018/Dan policije-mala.JPG

FOTO: PU primorsko-goranska

U povodu Dana policije i njenoga zaštitnika sv. Mihovila, danas je na riječkome Korzu primorsko-goranska policija prezentirala građanima svoje aktivnosti, opremu, tehniku i vozila.

Brojni građani i djeca razgledali su opremu i uređaje koje u svojem svakodnevnom radu koristi prometna, granična, interventna, pomorska i aerodromska policija te policijski službenici protueksplozijske zaštite i kriminalističke tehnike. Bila je to prilika svima zainteresiranima da vide uređaje poput primjerice termovizijske kamere koju koristi granična policija, opreme za izuzimanje tragova ili opreme koja se koristi prilikom obavljanja očevida. Posebice su u pokaznoj vježbi očevida na vozilu u kojem je provaljeno, uživala djeca iznenađena postupcima koje su mogli uživo vidjeti u izvođenju kriminalističkih tehničara.

Veliko zanimanje građana izazvali su uređaji za mjerenje brzine u prometu i provjere alkoholiziranosti, zatim uređaji namijenjeni za otkrivanje krivotvorenih isprava, kao i policijska vozila. I ovaj put  građani su imali priliku razgledati popularnu „maricu“, presretač, kombi vozilo za očevide i policijski motocikl, a na info-punktu su mogli provjeriti negativne bodove u prometu.

U izravnoj komunikaciji s policijskim službenicima građani su čuli korisne savjete i dobili promidžbene materijale o mjerama samozaštite i prevenciji kažnjivih radnji. Tijekom prezentacije rada i druženja s građanima na Korzu, osobitu pozornost građana privukla je pokazna policijska vježba u kojoj su  policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske demonstrirali pravilno korištenje i rukovanje vatrenim oružjem. Pokazna vježba popraćena je velikim pljeskom prisutnih građana koji su vještine  policijskih službenika imali na ovakav način prvi puta vidjeti. Pored navedenog, građani su mogli vidjeti i uporabu zaštitnog odijela koje u svojem radu koriste policijski službenici na poslovima protueksplozijske zaštite, a koje je danas samo za ovu prigodu isprobala i jedna predstavnica medija.

U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održana je radionica "Policajac – moj prijatelj" za učenike 1. razreda Osnovne škole Dolac.  Policijska službenica za prevenciju I. policijske postaje Rijeka, Antonija Ferenčak učenicima je govorila o policijskom zanimanju, odori i opremi koju policija koristi, a kroz priče o prometu približila im je i osnovne elemente o sigurnom kretanju u cestovnom prometu.  

Današnji susret policije i građana još jednom je pokazao kako je neposredni kontakt građana i policijskih službenika jedan od pozitivnih i dobrih načina za stvaranje međusobnog povjerenja te bolje upoznavanje važnosti djelovanja policije za sigurnost cjelokupne zajednice.



Pisane vijesti