​U prometu zaustavljena trojica krijumčara migranata

Slika /2021/Policajac%20i%20vozilo.jpg

Zatečena su dva državljana Šri Lanke i državljanin Gruzije koji su pod sumnjom u počinjenje kaznenog djela iz čl. 326 Kaznenog zakona predani pritvorskom nadzorniku

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalistička istraživanja nad trojicom stranih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Riječ je o dvojici državljana Šri Lanke, starosti 39 i 45 godina, koji su jučer oko 4.30 sati zatečeni na autocesti u blizini Matulja te 22-godišnjem gruzijskom državljaninu zatečenom na autocesti A6 kod Vrbovskog.

Dvojac kod Matulja je u kombi vozilu, talijanskih nacionalnih oznaka, prevozio šest stranih državljana te su, radi ostvarenja protupravne materijalne koristi, s njima dogovorili kako će ih prevesti do druge države Europske unije. Tako su im omogućili protuzakonito kretanje, odnosno boravak na području Republike Hrvatske.

Strani državljani su tijekom postupanja izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu u RH.

Gruzijca su zaustavili policijski službenici prilikom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi, u popodnevnim satima na području Vrbovskog na autocesti A6 u osobnom vozilu, poljskih nacionalnih oznaka, u kojem se nalazilo deset stranih državljana.

Za ove je strane državljane utvrđeno da su u statusu tražitelja međunarodne zaštite te su upućeni da se vrate u prihvatilište koje su samovoljno napustili.

Po završetku kriminalističkih istraživanja, a zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, spomenuti osumnjičenici su uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predani pritvorskom nadzorniku.

 

Stranica