U cilju manjeg stradavanja vozača mopeda i motocikla

Slika motocikli.jpg

Na redovnoj konferenciji za novinare održanoj danas u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa, Boris Skeledžić prisutne je upoznao sa statističkim pokazateljima iz domene cestovnog za prvih osam mjeseci ove godine.  

FOTO: Ilustracija  

Na redovnoj konferenciji za novinare održanoj danas u Policijskoj upravi  primorsko-goranskoj načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa, Boris Skeledžić prisutne je upoznao sa statističkim pokazateljima iz domene cestovnog za prvih osam mjeseci ove godine. Tako je na prometnicama na području Primorsko-goranske županije zabilježeno 2 508 prometnih nesreća ili 1,3% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ovim prometnim nesrećama smrtno je stradalo 20 osoba (28 u prvih osam mjeseci 2010. godine), 145 osoba je teško ozlijeđeno, a 738 osoba je lakše ozlijeđeno.

Posebno je istaknuo učestalo stradavanje vozača mopeda i motocikla. Iako je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je smrtno stradalo  13 vozača mopeda i motocikla broj smrtno stradalih manji, do sada je nažalost smrtno stradalo 8 vozača, i to 7 vozača motocikla i 1 vozač mopeda.

Kao najčešće uzroke ovih prometnih nesreća naveo je brzinu neprimjerenu uvjetima (u 32% prometnih nesreća), nepropisno pretjecanje i obilaženje (10,4%)  te oduzimanje prednosti prolaska u odnosu na vozače mopeda i motocikla (9,4%).

Istaknuo je kako je jedan od strateških ciljeva Policijske uprave primorsko-goranska smanjenje stradavanja vozača mopeda i motocikla, koji su uz pješake najugroženija skupina sudionika u prometu.

Poradi ostvarivanja ovog cilja prometna policija je sudjelovala u provođenju niza preventivno-edukativnih akcija (npr. „Motociklom u život“) te je nastavljena suradnja s auto-klubovima s našeg područja. Isto tako tijekom ove godine provedeno je sedam preventivno-represivnih akcija usmjerenih na zaštitu ove kategorije vozača. Posebno je istaknuo pasivnu sigurnost korištenja zaštitnih kaciga, navodeći kako je na našem području postignut vrlo visok postotak ove vrste zaštite. Nadalje, osvrnuo se na izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojima kaciga mora biti propisna, homologirana i uredno pričvršćena. U protivnom vozač kao da nema kacigu, te poradi toga može biti prekršajno sankcioniran  novčanom kaznom ili isključen iz prometa.

Ističući kako će policija nastaviti s provođenjem svih ovih aktivnosti, sve sudionike u prometu pozvao je na dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa.



Stranica