​Tjedno izvješće o prometu

Slika /2021/alkometar.jpg

Tijekom tjedna ukupno je alkotestirano 246 vozača, od kojih je kod njih 13 utvrđena koncentracija alkohola veća od 0,50 g/kg, kod tri vozača do 0,50 g/kg, a dva su vozača odbila alkotestiranje

FOTO: Ilustracija
 
Prošlog tjedna na prometnicama na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se 75 prometnih nesreća, od kojih su šest teže nesreće, a 69 su lakše nesreće. U ovim nesrećama je šest osoba teže, a 69 ih je lakše ozlijeđeno. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 426.900 kuna.
 
Uz tri strana državljana, u prometnim nesrećama je sudjelovalo i sedam pješaka, kao i sedam alkoholiziranih vozača. Ukupno je alkotestirano 246 vozača, od kojih je kod njih 13 utvrđena koncentracija alkohola veća od 0,50 g/kg, a kod tri vozača do 0,50 g/kg. Dva su vozača odbila alkotestiranje.
Najviše alkoholiziranih vozača, njih sedam, je bilo u dobi iznad 35. godine života, šest ih je u kategoriji između 25. do 35. godina života, dok ih je pet između 18. i 25. godina života.
 
Najveća koncentracija alkohola od 3,44  promila izmjerena je u petak, 16.prosinca, 36-godišnjem hrvatskom državljaninu u Cresu. Riječ je o vozaču kojega su policijski službenici zaustavili u petak, 16. prosinca oko 23.50 sati u Cresu, u ulici Peškera, gdje je pri utjecaju alkohola upravljao teretnim vozilom marke Volkswagen Transporter, riječkih registracijskih oznaka. Provjerom je utvrđeno da vozilom upravlja bez vozačke dozvole, odnosno prije stjecanja prava na upravljanje, a sa sobom nije imao ni osobnu iskaznicu.
Odmah je izdvojen iz prometa te priveden na postupanje u policijsku postaju gdje je smješten do prestanka djelovanja alkohola.
 
Zbog počinjenih prekršaja, protiv 36-godišnjaka je prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama podnesen optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od 20 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca. Također je prekršajno sankcioniran u skladu sa Zakonom o osobnoj iskaznici.
 
 

Stranica