Od krađe stabala do krivotvorenja isprava

Slika 2021/lisice.jpg

Zbog sumnje u počinjenje 26 kaznenih djela, svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko proveli su kriminalističko istraživanje nad šestoricom hrvatskih državljana (22, 35, 37, 48, 61 i 62 godina) zbog sumnje u počinjenje sveukupno 26 kaznenih djela, i to:  krađe, krivotvorenje isprava, nedozvoljena uporaba osobnih podataka i zlouporaba položaja i ovlasti.

Naime, postoji sumnja da su petorica osumnjičenika od početka ove godine pa do kraja rujna na području Vrbovskog posjekli i otuđili oko 480 raznih stabala i time oštetili nadležnu šumariju za više od 414.000 kuna.

Osim toga, trojica osumnjičenika počinili su više kaznenih djela krivotvorenja isprava na način da su iznoseći u službenoj ispravi lažne činjenice o porijeklu drva,  doveli u zabludu 62-godišnjeg osumnjičenika, inače odgovornu osobu tvrtke iz Karlovca, na način da je u službenu ispravu unio neistinite podatke te je svojim potpisom i pečatom ovjerio kao istinitu. Time je počinio kazneno djelo krivotvorenje isprave, a osim toga sumnjiči se i za počinjenje zlouporabe položaja i ovlasti te nedozvoljenu uporabu osobnih podataka.

Nadalje, utvrđeno je da je 48-godišnjak prikupljao i koristio osobne podatke fizičkih osoba (imena i prezimena, adrese stanovanja te OIB-e), a koje je navodio u lažnim ispravama na temelju kojih je sebi pribavio znatnu imovinsku korist. 

Tvrtka iz Karlovca osumnjičena je zbog počinjenja nekoliko kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, budući da je kaznenim djelima koja je kao odgovorna osoba počinio 62-godišnjak, trojici osumnjičenika pribavio imovinsku korist od više od 280 000 kuna.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela,  svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu.
 

Stranica