Službenici iz PP Delnice planinarili s članovima Udruge "Videatur“

  • Slika /vijesti/2019/VELIKA%20SLAVICA-GLAVNA.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prvi planinarski susret prošao je u prijateljskom i sportskom ozračju na radost policijskih službenika i zagrebačke skupine iz Udruge "Videatur"

FOTO: PU primorsko-goranska

Na poziv planinara Udruge gluhih i nagluhih osoba „Videatur“ iz Zagreba, policijski službenici Policijske postaje Delnice jučer su sudjelovali s njima u hodu na planinski vrh Velika Slavica  visok 1120 metara. Planinarski put vodi uz jamu „Snježnicu“ s koje se spušta na staru Karolinsku cestu do predjela „Fajeri“ (ostaci vijadukta Karolinske ceste izgrađene krajem 18. st.) nakon kojega vodi u šumu prema vrhu Velika Slavica.
 
Po prvi put su u ovakvoj aktivnosti sudjelovali policijski službenici Ivan Jakovac i Damir Malnar koji u svoje slobodno vrijeme također planinare te su bili izvrsni vodiči skupini od osam planinara. Iako ne poznaju znakovni jezik, službenici su čitajući s usana gluhih osoba i gestama komunicirali s njima bez zapreka te su zajednički uspješno osvojili „Veliku Slavicu“.

Taj kratki uspon na  vrh s maglovitim pogledom na Risnjak i okolne planine i mjesta oko njega trajao je oko tri sata i bio bi  još „samo“ jedan izlet  da na njemu policijski službenici nisu zagrebačke planinare upoznali s ostacima zanimljive povijesti Gorskog kotara iz 18. stoljeća.

Naime, vrh Velika Slavica je prirodna granica današnjih općina Fužine i Mrkopalj, a na polovici puta od  Brestove  Drage do odvojka za mjesto Slavica na području općine Mrkopalj, nalaze se „Fajeri“ – ostaci mosta (vijadukta)  na staroj Karolinskoj cesti,  građenoj  od 1725. do 1737. godine,  koja je povezivala Karlovac s Bakrom i Rijekom.
Od mosta je ostalo desetak  kamenih potpornih stupova (Pfeilera) ili kako ih Gorani nazivaju fajera, koji su sagrađeni iz klesanog kamena u obliku piramide i na kojima  se nekad nalazila drvena konstrukcija mosta. To je u tadašnje vrijeme bio jedinstveni  način gradnje u svijetu.  Fajeri su dosta dobro očuvani, ali nažalost  nisu označeni za posjetitelje pa je pomoć delničkih policajaca bila više nego dobrodošla. Planinski vrh „Velika Slavica“ Gorani nazivaju i „Ižinjer“ jer su na njoj u doba izgradnje ceste boravili inženjeri koji su s vrha obavljali različita mjerenja.
 
Prvi planinarski susret prošao je u prijateljskom i sportskom ozračju na radost policijskih službenika i zagrebačke skupine iz Udruge "Videatur". Vjerujući da će takvih susreta biti i ubuduće tom prigodom su se članovi i posebno zahvalili kako policajcima Jakovcu i Malnaru, tako i načelniku te svim djelatnicima Policijske postaje Delnice, što su im svojim angažmanom omogućili kvalitetan, edukativan i siguran pohod na još jednu planinu na području Gorskog kotara.
 

Stranica