„Sigurna turistička destinacija“ – završene preventivne aktivnosti

  • Slika /Prevencija/2024/SELCE%2020.08..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Održano je 17 info-punktova, 36 obilazaka plaža, parkirališta, kampova, turističkih naselja i marina, podijeljeno je oko 2.500 letaka.   

FOTO: PU primorsko-goranska

Organiziranje i provedba informativnih punktova i drugih preventivnih aktivnosti u okviru projekta „Sigurna turistička destinacija“ u uspješnoj međunarodnoj policijskoj suradnji završeno je za ovu turističku sezonu.

Na području Policijske uprave primorsko-goranske organizirano je 17 informativnih punktova, 36 obilazaka plaža, parkirališta, kampova, turističkih naselja i marina te je podijeljeno oko 2.500 letaka.   

Na području I. policijske postaje Rijeka u komunikaciju s građanima i turistima uključivali su se policijski službenici iz Poljske, u Policijskoj postaji Crikvenica iz Slovačke, u Policijskoj postaji Krk iz Slovenije, u Policijskoj postaji Mali Lošinj s ispostavom Cres policijski službenici iz Njemačke, a u Policijskoj postaji Opatija policijski službenici iz Srbije. 
 
U protekla dva tjedna građani i turisti su na riječkom Korzu, u Selcu, Jadranovu, Krku, Mošćeničkoj Dragi, Brseču, te u kampovima na Malom Lošinju i Cresu imali prilike dobiti korisne informacije i savjete o samozaštitnom ponašanju kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela, kao što su krađe na plažama, teške krađe provaljivanjem u vozila, apartmane, kamp-prikolice i druga kaznena djela tipična za turističku sezonu.
Za izravnu komunikaciju s građanima i turistima dobro su došle i razne situacije javnih okupljanja zabavnog karaktera, poput ribarskih večeri, koncerata i lokanih proslava, što su policijski službenici II. policijske postaje Rijeka iskoristili u zadnjem vikendu kolovoza, educirajući posjetitelje pri obilježavanju Dana sv. Bartola, zaštitnika mjesta Čavle, popularno nazvanim Bartoja.
 
Upravo stoga, kako bi ih se podsjetilo da i sami mogu utjecati na to da li će postati žrtvama kaznenih djela ili ne, osmišljeni su letci preventivno-edukativnog sadržaja, koji su se tijekom ljeta dijelili u svim turističkim središtima na području Policijske uprave primorsko-goranske. Neki od njih su: ‘’Nekoliko korisnih savjeta za vaše sigurnije i ugodnije ljetovanje’’, ‘’Sigurni na plaži’’, ‘’Zaštitite svoje domove“, „Stop provalama u vozila“, „Spriječite krađu bicikla“ i drugi.
 
Kupači te brojni strani gosti u kampovima, između kojih su  i voditelji plovila, upoznati su s mjerama sigurnosti na moru putem letaka tiskanih na hrvatskom i engleskom jeziku.
 
Uz to, zbog velikih vrućina preventivni naglasak je bio usmjeren i na zaštitu djece koja se prevoze u vozilima te su našim i stranim državljanima podijeljeni letci „Ne ostavljajte djecu samu u vozilima“ (prevedeni na više stranih jezika).
 
 Svim navedenim preventivnim aktivnostima cilj je bilo poduzeti sve što je u mogućnosti policije da turizam i sigurnost budu povezana cjelina te da Primorsko-goranska županija ostane sigurna turistička destinacija, poželjna sve zahtjevnijim turistima. A da su turisti i građani svakako zainteresirani za poboljšanje svoje sigurnosti i zaštite imovine, pokazuje i velika posjećenost organiziranih info- punktova, kao i riječi hvale građana za ovakve preventivne projekte policije.

Pisane vijesti