​Sastanak predstavnika Policijske uprave primorsko-goranske i Grada Rijeke

Slika /2022/Sastanak%20u%20Gradu%20Rijeci%201-8.7.-GLAVNA.JPG

Predstavnici Grada i policije istaknuli su kako je suradnja dviju institucija zadovoljavajuća, ali da postoji prostor za unapređenje suradnje, sve s ciljem podizanja sigurnosti građana u Rijeci

FOTO: Grad Rijeka
 
Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar sa suradnicima održali su sastanak na temu unapređenja suradnje.
Na sastanku u Gradu Rijeci bili su prisutni zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski te pomoćnica pročelnice Ureda Grada Doris Šajn, dok su iz Policijske uprave primorsko-goranske sastanku nazočili zamjenik načelnika policijske uprave Hari Brnad, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Goran Gašpert te načelnik Sektora kriminalističke policije Robert Tomac.
 
Predstavnici Grada i policije istaknuli su kako je suradnja dviju institucija zadovoljavajuća, ali da postoji prostor za unapređenje suradnje, a sve s ciljem podizanja sigurnosti građana u Rijeci. Kao najveća zajednička tema istaknuta je prometna problematika i potreba poduzimanje svih aktivnosti s ciljem ublažavanja problema prometa i parkiranja.
 
Kako je istako načelnik Tomac, u prvih šest mjeseci ove godine stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, a svi počinitelji izdvojenih događaja koji su uznemirili javnost pronađeni i privedeni. Također, policija ulaže značajne napore kod kaznenih djela koje se tiču pljačkanja bankomata i po tom je pitanju najuspješnija u državi.
 
Ključni izazov s kojim se susreću obje institucije je kako povećati broj policajaca, odnosno prometnih i komunalnih redara. Stoga je iznimno važno, naglašeno je, poboljšati komunikaciju službi obiju institucija te iskoristiti mogućnosti suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija s ciljem povećanja sigurnosti kako u prometu, tako i opće sigurnosti u gradu.


 
Suradnja policije i Grada bit će izuzetno bitna kod realizacije predstojećih projekata u gradu koji će tražiti preusmjeravanje prometa u centru grada, poput uređenja Adamićeve ulice, ali i kod regulacije parkiranja u širem centru grada. U velikom razvojnom zamahu pred kojim se nalazi Rijeka, a koji uključuje uređenje nove nautičke marine, autobusnog kolodvora i velike garaže te širenje lučkih kapaciteta, vrlo je važno, naglašeno je na sastanku, kod projektiranja objekata na odgovarajući način projektirati i sustave sigurnosti.
 
Raspravljalo se i budućem načinu funkcioniranja Vijeća za prevenciju kriminaliteta, zajedničkog tijela Grada Rijeke, Policijske uprave i drugih institucija, osnovanog s ciljem preventivnih aktivnosti, rada na povećanju sigurnosti, prevenciji štetnog ponašanja, smanjenju straha građana od kriminaliteta te podizanju ukupne kvalitete života na području grada Rijeke, i to zajedničkim i koordiniranim radom cijele zajednice.
 
Svjesni važnosti prevencije, policija poseban naglasak daje na preventivne aktivnosti, od kojih se niz programa provodi u suradnji s Gradom Rijekom, odnosno osnovnim i srednjim školama, kao što su „Zajedno više možemo“ ili „Zdrav za 5“, putem info punktova na javnim mjestima ili Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke.

Stranica