Sajam mogućnosti u Rijeci

Slika AKCIJE/SAJAM MOG/dmsjm_mala.jpg

FOTO: PU PG

U Dvorani mladosti u Rijeci okupilo se jučer više od dvije tisuće učenika na Sajmu mogućnosti, kojega je i ove godine organizirao Odsjek za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske  u suradnji s Gradom Rijeka. Sajam je u nazočnosti mnogobrojnih učenika, učitelja, roditelja, građana, predstavnika Grada i policije, otvorio zamjenik gradonačelnika Rijeke, Miroslav Matešić.

Učenici IV. i V. razreda iz 24 riječke osnovne  škole upoznali su se sa zaista raznolikom ponudom aktivnosti koje su na svojim štandovima prezentirale kulturno-zabavne, sportske i druge udruge. Bilo je tu dječjih zborova, plesnih skupina, mažoretkinja, nogometaša,  vaterpolista, karatista, izviđača i puno drugih. Svi su oni na najbolji mogući način prezentirali svoje aktivnosti u želji da što više animiraju djecu za  uključivanje u izvannastavne aktivnosti kao jedan od načina zaštite djece i mladih od sredstava ovisnosti,vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja.

Veliki je interes učenika izazvao policijski štand, policijska vozila i tehnika. Oko policijskog psa, belgijskog ovčara Ira i ovoga puta okupilo se mnoštvo mališana pažljivo prateći njegovu potragu za „eksplozivom“. Fotografiranja s policajcima i uz policijska vozila ni ovoga puta nije nedostajalo.

Organizirana su i sportska natjecanja u potezanju konopa, skakanju u vrećama i natjecanje u trci „kariola“. Učesnici sportskih natjecanja dobili su zahvalnice, a oni najbolji i prigodne nagrade. Cijeli program Sajma mogućnosti, koji se odvijao u vremenu od 09,00 do 13,00 sati pratio je  zabavni  program u kojem su sudjelovali  dječji zborovi, plesne skupine, sportske udruge i mažoretkinje koji su svojim scenskim nastupima najbolje prezentirali aktivnosti svoje udruge. A njihove scenske nastupe učenici su zaista s oduševljenjem i uz pljesak podržavali.

Ovo je drugi Sajam mogućnosti koji se organizira u Rijeci za učenike osnovnih škola. Podsjetimo da se radi o dijelu preventivnog programa „Zajedno više možemo“ koji se od 2010. godine provodi u gradu Rijeci. Uključivanje što većeg broja društvenih čimbenika u preventivne programe u suradnji s policijom pokazalo je još jednom svoje pozitivne rezultate. Zajednička preventivna aktivnost prema najmlađim naraštajima zalog je bolje zajedničke budućnosti.  Također, integriranje policije u rad društvene zajednice s najmlađima postaje i na ovaj način nezaobilazni dio odnosa policija - građani. U tome smjeru ide i Policijska uprava primorsko-goranska u nastojanju provođenja programa primarne prevencije.

Ovom prilikom Policijska uprava primorsko-goranska zahvaljuje se na podršci i suradnji  tvrtkama Rijeka sportu, Riječkome sajmu , Belvederu, udrugama koje su se odazvale Sajmu mogućnosti, ravnateljima škola, učenicima i njihovim učiteljicama i predstavnicima medija i svima onima koji su pridonijeli uspješnom održavanju ove manifestacije.

Na kraju, jedno je sigurno: Sajam mogućnosti nije samo prilika  za učenike,  već  u njemu svoju mogućnost mogu pronaći i učitelji, roditelji, grad, policija ...



Stranica