Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece

Slika AKCIJE/IPA2009/IPA_mala.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana izvanredna konferencija za novinare, s temom: Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta.

Projekt je usmjeren poboljšanju kapaciteta hrvatskih institucija za provedbu zakona i pravosudnog sustava u borbi protiv seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece. U sklopu projekta obučavaju se policijski službenici, socijalni djelatnici i pravosudni dužnosnici u različitim aspektima koji se odnose na poboljšanje kvalitete u postupanju sa slučajevima zlostavljanja djece. Projekt je započeo 2011. godine i trajati će 18 mjeseci. Europska unija financira projekt s 800 000 €, kao i nabavku opreme s 813 000 €. Navedeni projekt se provodi uz pomoć Policijske službe Sjeverne Irske.

Prisutnim medijima Marijana Žunić - voditeljica Odsjeka maloljetničke delinkvencije Policijske uprave primorsko-goranske ukratko je navela podatke o maloljetničkoj delinkvenciji na razini RH i PU primorsko-goranske.

Renato Grgurić - policijski službenik Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, objasnio je da se između ostalog provedbom projekta želi smanjiti sekundarnu viktimizaciju žrtve, koja proizlazi iz raznih postupaka institucija nakon kaznenog djela. Kako bi se to postiglo prionulo se izradi posebnih prostorija za ispitivanje djece, u kojima će se dobiti učinkoviti dokaz za daljnji postupak, bez potrebe nepotrebnog višekratnog ispitivanja djece od raznih službi.

Dr. Andrew Bailey, stalni twinning savjetnik Policijske službe Sjeverne Irske i tvrtke Northern Ireland Co-operation Overseas (twinning partner države članice EU) pozvao je preko prisutnih novinara  roditelje, učitelje i cijelo društvo da se uključe u zaštitu djece. Objasnio je kako se trening policijskih službenika i ostalih profesionalaca sastoji od dvije važne komponente: jedna uključuje obuku policijskih i ostalih službenika za kvalitetno ispitivanje djece, a drugi dio obuhvaća obuku za digitalnu pretragu računala i ostalih uređaja, u slučajevima iskorištavanja djece Internetom i ostalim modernim tehnologijama.

Nakon konferencije za novinare, svi sudionici su zajedno s novinarima posjetili posebnu prostoriju za ispitivanje djece u I. policijskoj postaji Rijeka, koja je jedna od 15 opremljenih prostorija takve vrste, uz još 45 planiranih na razini države.



Stranica