​S koncentracijom od 1,69 promila alkohola 83-godišnjak izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom

Slika /A%20Nove%20Fotke/prometna09.jpg

Tijekom vikenda uz prekršaje u prometu evidentirano je i 39 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, četiri osobe su teško, a deset ih je lakše ozlijeđeno

FOTO: Ilustracija 
 
Na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske i prošli vikend je proveden pojačan nadzor u prometu te je pri tome evidentirano 205 prometnih prekršaja.
 
Od tog broja 80 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine, 23 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 11 na vožnju pod utjecajem alkohola i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Osim navedenih, zabilježena su i dva  prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, po jedan prekršaj upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilima, kao i prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom te 81 ostali prekršaj.
 
Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 85  alkotestirana vozača, 11 ih je bilo pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija od 1,68 promila evidentirana je u Delnicama 83-godišnjem hrvatskom državljaninu.
 
Riječ je o vozaču koji je izazvao prometnu nesreću su u petak, 26. svibnja oko 13.20 sati u Delnicama, u Supilovoj  ulici, dok je pri utjecaju alkohola upravljao osobnim vozilom, delničkih registracijskih oznaka. Očevidom je utvrđeno da je u jednom trenutku izgubio nadzor nad vozilom i skrenuo u suprotnu stranu kolnika te pri tome udario u dva parkirana vozila.
 
Odmah je izdvojen iz prometa te je zbog izazivanja prometne nesreće pod utjecajem alkohola, protiv 83-godišnjaka podnesen optužni prijedlog. Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama podnesen predložena mu je novčana kazna od najmanje 1480 eura i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Ostale koncentracije alkohola su u rasponu od 0,51 do 1,0 zabilježene kod šest  vozača, između 1,01 do 1,50 g/kg je troje vozača evidentirano, po jedan vozač s koncentracijom 1,51 g/kg i više te jedan do 0,50 g/kg.
 
Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirano je i 39 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, četiri osobe su  teško, a 10 ih je lakše ozlijeđeno.
 
Pozivamo i ovim putem sve sudionike u prometu na oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
 

Stranica