​Rijeka: U okviru tečaja osposobljavanja spasilaca policija provela edukaciju

  • Slika /Prevencija/2024/SPASIOCI-DCK-4-.jpg-14.5..jpg
  • Slika
  • Slika

Ova vrsta edukacije nastavak je višegodišnje uspješne suradnje PU primorsko-goranske s djelatnicima Društva Crvenog križa PGŽ-a

FOTO: PU primorsko-goranska
   
Preventivnim aktivnostima policija nastoji poboljšati kvalitetu života građana i turista u nadolazećim ljetnim mjesecima. Tako je jučer na Bazenima Kantrida u Rijeci, u suradnji s Društvom Crvenog križa PGŽ-e i u okviru provedbe „Tečaja za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama“, održano predavanje „Prevencija kriminaliteta na plažama“. 
 
Bila je to prilika za 15 budućih spasilaca na moru od kojih je 10 mladića i pet djevojaka da saznaju više informacija o oblicima imovinskog kriminaliteta na plažama, načinu počinjenja kaznenih djela krađa i teških krađa, prepoznavanju sumnjivih ponašanja osoba te o važnosti samozaštitnog ponašanja građana.
 
Tijekom predavanja policijska službenica za prevenciju iz Ureda načelnika Policijske uprave posebno je ukazala na kaznena djela na štetu djece i maloljetnika na plažama i kupalištima pri čemu je upozorila na uočavanje ponašanja nepoznatih osoba u blizini djece.  Dok je govorila o zaštiti i sigurnosti djece budućim spasiocima je skrenula pažnju i na parkirana vozila u kojima se nikada ne smiju ostavljati djeca bez nadzora čak ni na kratko vrijeme, o čemu policija preventivno savjetuje turiste i građane tijekom ljeta uz edukativni letak koji je nastao u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.
 
Što se tiče nadležnosti i ovlasti spasilaca, naglašeno im je da je najvažnija njihova sigurnost i sigurnost građana, a za sve uočene kaznene i prekršajne radnje trebaju odmah obavijestiti policiju na broj 192.  Njihova suradnja s policijom je od velike važnosti jer u svom radu preventivno informiraju kupače i upozoravaju ih na neke rizične radnje i aktivnosti. Stoga se uvijek ističe da su spasioci važan segment sigurnosti građana i turista na kupalištima, a također i značajan partner policiji u prevenciji kaznenih djela tijekom turističke sezone.

Naime, u slučaju počinjenja bilo kojeg kaznenog djela, žrtva nije samo materijalno oštećena nego se više i ne osjeća sigurno. Zbog toga se upravo povećanjem sigurnosti na plažama i kupalištima poboljšava kvaliteta boravka građana i turista na području Kvarnera, odnosno cijele Primorsko-goranske županije.
 
Ova vrsta edukacije nastavak je višegodišnje uspješne suradnje Policijske uprave primorsko-goranske s djelatnicima Društva Crvenog križa PGŽ-a kroz različite programe usmjerene na zaštitu djece, mladih, starijih osoba i ostalih skupina građana.

Stranica