Rijeka: U ICP-u predstavljeni volonteri godine

  • Slika /Prevencija/2019/INFO-VOLONTERI-GLAVNA-18.12..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jučerašnji predblagdanski susret volontera, učenika i policijskih službenika još je jedan doprinos policije za stvaranjem boljeg i sigurnijeg društva

FOTO: PU primorsko-goranska

U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke  jučer je održano predavanje o aktivnostima volontiranja na području grada Rijeke.
Predavanje je održano temeljem suradnje Policijske uprave primorsko-goranske i Osnovne škole “Dolac”, a u okviru aktualnih preventivnih aktivnosti akcije “Mir i dobro”. Naime, s ciljem poticanja učenika na volontiranje i društvenu angažiranost, učenicima Osnovne škole “Dolac” i njihovim roditeljima predstavili su se ovogodišnji dobitnici nagrade "Volonteri  godine” iz Rijeke.
 
 Tako su Ivana Barić iz Društva za zaštitu životinja Rijeka, Aleksandra Ristić iz Društva za istraživanje i potporu Rijeka, Kristian Sirotich i Luka Brnčić iz Udruge “Koga  briga” te Saša Pavlić, poznat u javnosti kao "Čovjek s križem", govorili o svom iskustvu volontiranja te o projektima u kojima i učenici mogu sudjelovati. Nagrađeni volonteri su kroz razgovor naglasili kako ih u djelovanju vodi želja za pomoganjem drugim osobama i društvu u cjelini. Vjeruju da sudjelujući u volonterskim programima pridonose zajedničkim vrijednostima jer imaju priliku pomoći drugima, ali i ukazati na probleme i potrebe oko nas.

To je osobito vodilja nagrađenog Saše Pavlića koji je hodajući s križem  iz Rijeka prema Zagrebu, od 5. do 12. travnja 2018.,  ukazao na problem dostupnosti lijeka “spinraza” svim oboljelim osobama u Hrvatskoj. Prepričavajući svoje iskustvo, istaknuo je da je unatoč lošoj kondiciji  uspio doći do Zagreba na Markov trg gdje je i poslao apel javnosti o velikom problemu bolesnih osoba te se u konačnici zajedno s nekolicinom roditelja uspio izboriti sa svoj cilj. Prisutnima je poručio da i pojedinac u društvu može promijeniti neke situacije na dobrobit cjelokupne zajednice ako je spreman na odricanje i darivanje.

Aleksandra Ristić djeluje u organizaciji koja je usmjerena na rad s djecom i mladima manjih materijalnih mogućnosti. S ciljem unaprijeđenja života građana, prevencije društvene isključenosti, promocije zdravog načina života, humanosti i solidarnosti, različitim projektima pomažu potrebite. Na sličan način djeluju Kristian Sirotich i Luka Brnčić iz Udruge “koga briga”, koja inicira i provodi razne humanitarne manifestacije kako bi materijalno pomogli najpotrebnijima u društvu. Među brojnim akcijama, organizirali su i  humanitarni maraton za nepokretnu djecu, humanitarne košarkaške utakmice, plivački maraton na plaži, brudetijadu na plaži “Morski prasac” na Kantridi i sl. Ivana Barić iz Društva za zaštitu životinja Rijeka nagrađena je u kategoriji volontiranja i pomoći u radu sa životinjama. Predstavljanje volonterskih aktivnosti bila je prilika učenicima da razmisle kako kvalitetno provoditi slobodno vrijeme, a uz to pomagati i činiti dobro.

Uz navedene, policijska službenica za prevenciju iz I policijske postaje Rijeka,  Antonija Ferenčak, predstavila je i aktualnu akciju “Mir i dobro” kako bi ovo blagdansko vrijeme svi građani, a posebno mladi, proveli što sigurnije i u miru te izbjegli opasnosti od uporabe pirotehničkih sredstava. 

Jučerašnji predblagdanski susret još je jedan doprinos policije za stvaranjem boljeg i sigurnijeg društva. Zajedničkom suradnjom i partnerstvom policije s grupama građana, organizacijama civilnog društva ili s drugim institucijama, mogu se ostvariti rezultati za dobrobiti cijelokupne zajednice.
 

Stranica