Rijeka: Održana svečana prisega za osobe primljene u hrvatsko državljanstvo

  • Slika 2021/Zajedni%C4%8Dka%20slika.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je sukladno Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege, prisegnulo 12 osoba primljenih u hrvatsko državljanstvo obvezavši se  na poštivanje Ustava i zakona te pravnog poredka, kulture i običaja RH  

FOTO: PU primorsko-goranska

U sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske U Rijeci, danas 17. siječnja po prvi put je održano svečano polaganje prisege za osobe primljene u hrvatsko državljanstvo. Svečanost je održana sukladno Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege.

Nakon Hrvatske himne prisutnima se obratila načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Nina Gregović, ovlaštena odlukom ministra unutarnjih poslova za vođenje svečanosti davanja prisege. Uz čestitke, prigodnim riječima upoznala ih je sa značajem primanja u državljanstvo, kako bi bili svjesni svojih prava, ali i obaveza koje ovim činom stječu i preuzimaju.
 
Državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. Pri tome je pravo svake države da propiše uvjete za ostvarivanje prava na njezino državljanstvo, vodeći računa da oni koji ga stječu prihvaćaju vrijednosti koje ta država promovira i štiti.
Republika Hrvatska, kao članica Europske unije, danas je prepoznata kao sigurna i politički stabilna demokratska država, koja provodi sve međunarodne standarde u zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.
Isto tako, kao država koja je  za svoju dugo željenu i teško stečenu državnost položila velike žrtve, obvezna je kroz propise o stjecanju državljanstva osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje.  
 
Imajući u vidu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja,  istaknula je uvjerenje da će svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću te svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu Republike Hrvatske.
 
Potom su ispred ovlaštene osobe pojedinačno prozivane te je prisegom: „Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj“, prisegnulo 12  osoba. Riječ je o osobama koje su zahtjeve za primitak u hrvatsko državljansko podnijeli kao državljani drugih država, od kojih njih četvero kao državljani Bosne i Hercegovine, dvije državljanke Srbije te državljani/ke Sjeverne Makedonije, Slovenije, Kosova, Njemačke, Irana i Rusije.

Stranica