Rezultati aktivnosti pojačanog nadzora vozača mopeda i motociklista

Slika 2021/PROMET-NOVO-PALICA-KONTROLA-16.9..jpg

Najviše prekršaja, njih 24 je zbog nenošenja zaštitne kacige,  koja su utvrđena kod 15 mopedista i 9 motociklista

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici su u rujnu na području Policijske uprave primorsko-goranske proveli niz aktivnosti pojačanog nadzora vozača s ciljem veće razine sigurnosti u prometu na cestama. Pojačane preventivno-represivne aktivnosti osobito su bile usmjerene na vozače mopeda i motocikala te osobe koje se na njima prevoze.
U tom razdoblju evidentirano je 165 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su počinili vozači mopeda i motocikala, dok je 13 vozača ovih vozila upozoreno zbog prekršaja kao što su: neispravnog korištenja zaštitne kacige, ne davanje pokazivača smjera i slično.
Od ukupno 165 prekršaja, 50 se odnosi na vozače mopeda, a 115 na motocikliste. Najviše prekršaja, njih 24 je zbog nenošenja zaštitne kacige,  koja su utvrđena kod 15 mopedista i 9 motociklista. Uz to su bila i 63 prekršaja prekoračenja brzine, od kojih je jedan počinio mopedist i 62 motociklista. Evidentirano je 13 prekršaja vožnje bez položenog ispita, i to kod 11 mopedista i dva motociklista te 11 prekršaja isteka prometne dozvole, kod osam vozača mopeda i tri motociklista.  Osim toga, u prekršaju nepropisnog pretjecanja i obilaženja zatečeno je 14 vozača motocikala. Također je evidentirano pet prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i to kod dva vozača mopeda i tri motociklista.
Vozači mopeda i motocikla zatečeni u prekršaju su sankcionirani prema važećim propisima.
Tijekom rujna je evidentirano 38 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda ili motocikla. U njima su teško ozlijeđena četiri mopedista i pet motociklista, a lakše su ozlijeđena dva mopedista i deset motociklista.
Vozači mopeda i motocikala čine jednu od najugroženijih skupina u prometu pa ovim putem, kako bi smanjili teške posljedice ovakvih prometnih nesreća, pozivamo vozače na poštivanje prometnih pravila i propisa.
Sigurno na dva kotača, savjeti za mopediste i motocikliste.
 


Stranica