​PU primorsko-goranska već 23 godine aktivno sudjeluje u programu "Prvi koraci u prometu"

  • Slika /2021/DM-GLAVNA.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Preventivna akcija "Prvi koraci u prometu" provodi se s ciljem ostvarenja veće sigurnosti djece u prometu i godišnje obuhvati oko 2.500 učenika prvih razreda osnovnih škola s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Danas je u Domu mladih u Rijeci započela provedba tradicionalne preventivne akcije „Prvi koraci u prometu“ koju djelatnici Doma mladih organiziraju u suradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom, Županijskim savjetom za sigurnost prometa na cestama te s nadležnim odjelima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Akcija se provodi već 23 godine, a godišnje obuhvaća oko 2.500 učenika prvih razreda osnovnih škola.
U  cilju povećanja sigurnosti djece u prometu, ovim programom u trajanju od jednog dana u praktičnom i teoretskom dijelu nastave, djeca usvajaju osnovna znanja o prometu, nauče sigurno kretanje od kuće do škole pa se tako njime kod učenika razvija prometna kultura od najmanjeg uzrasta. Nastava se izvodi u prometnom kabinetu dok praktični dio nastave na prometnom poligonu.
 
U simboličnom otvaranju programa uz ravnatelja Doma mladih Gorana Gračanina i predstavnika Primorsko-goranske županije Zlatka Lisca, učenike je pozdravio i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa iz PU primorsko-goranske, Boris Skeledžić, koji je zahvalio na izvrsnoj dugogodišnjoj suradnji djelatnicima Doma mladih i PGŽ-a te istaknuo važnost provedbe ove akcije. Naglasio je pri tome kako u proteklih nekoliko godina na području grada Rijeke i ostalih dijelova županije nisu evidentirane prometne nesreće u kojima su sudjelovala, odnosno stradala djeca, a čemu zasigurno pridonosi i ovaj sustavni dio edukacije djece za sigurno kretanje u prometu.
 
U sklopu akcije danas su svoja znanja u snalaženju među prometnim pravilima na prometnom poligonu, jedinstvenom u Hrvatskoj, pokazali učenici i učenice Osnovne škole "Brajda" pod vodstvom voditelja programa Josipa Šarlije i policijske službenice iz Postaje prometne policije Rijeka Tajane Karanfilovski, kao i ostalih djelatnika Doma mladih, a u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama.
Učenici ovim programom imaju mogućnost učiti o prelaženju kolnika preko pješačkog prijelaza kada nema semafora, sa semaforom, zatim u situaciji kada promet regulira prometni policajac te posebno vježbaju vožnju i kretanje biciklom u prometu. Temeljem iskustva stečenog u ovom programu, Dom mladih je pokrenuo i nove prometne programe usmjerene djeci s teškoćama u razvoju i djeci predškolskog uzrasta, ali i učenicima 5. razreda osnovnih škola kako bi stekli biciklističku dozvolu.
 
Inače, prometno-preventivna akcija  „Prvi koraci u prometu“ nastavlja se na akciju „Poštujte naše znakove“,  u sklopu koje su policijski službenici tijekom rujna uz pojačani  nadzor prometa u zonama svih osnovnih škola, održavali i predavanja za učenike prvih razreda, te ih na kraju i nagradili prigodnim poklonima iz sredstava Nacionalnog programa za sigurnost prometa na cestama.

Stranica